SDP okrenuo ploču: Hrvatima treći entitet u BiH, ne smeta im više ni glasovanje dijaspore

Ivo Josipović, Ivo Josipović, vjera, Ivo Josipović, Ivo Josipović, uvreda, Mostar, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Široki Brijeg, Pariz, napad, Ivo Josipović, Ivo Josipović, čestitka, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Ivo Josipović
Kontaktirali smo s Josipovićem i središnjicom SDP-a kako bismo utvrdili radi li se o samostalnoj Josipovićevoj politici ili je stranka koja je najžešće odbijala dijasporu kao biračko tijelo podlegla predizbornoj demagogiji.

Rezultat naših nastojanja bio je iznenađujući. Ne samo da su i Josipović i SDP podržali pravo glasovanja Hrvata u BiH (što su u prošlosti često isticali kao problem), nego više nisu protiv osnivanja trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, te revizije Daytonskog sporazuma.

- Daytonski je sporazum odigrao veliku ulogu za uspostavu mira u BiH. Kao i svaki dokument, protekom vremena dijelom gubi funkcionalnost. Očito je da BiH ne funkcionira dobro i da načelo jednakopravnosti sva tri naroda nije zaživjelo. Ako ne oživi načelo jednakopravnosti, teško je očekivati sređivanje stanja u BiH - kaže Ivo Josipović.

 - U BiH se mora oživotvoriti načelo jednakopravnosti sva tri naroda. Konkretni model u kojemu će se to načelo oživotvoriti, stvar je dogovora sva tri naroda u BiH. Oni moraju odlučiti u kakvoj državi žele živjeti. Uvođenje trećeg entiteta moguće je jedino suglasnošću sva tri naroda. Naravno, u tom slučaju treba vidjeti kakav je položaj onih Hrvata koji ostaju izvan tog entiteta. Brojni su Hrvati u srednjoj Bosni, Posavini, Sarajevu…

Potrebno je osigurati i njihovu jednakopravnost. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda i nedopustivo bi bilo njihovo svođenje na nacionalnu manjinu u bilo kojem dijelu BiH - odlučan je Josipović.

Tri solucije

Ni stav središnjice SDP-a nije drugačiji: “Daytonski sporazum je pomalo zastario, on je u tom trenutku, 1995. godine, bio dobar prekid vatre, osigurao je elemente da BiH postane pravna država.

Ako se ne može revidirati sporazum, onda ga treba ozbiljno nadograditi, jer ovakav više ne zadovoljava. Tri su solucije. Prvo je uvesti treći entitet, kako bi se osigurala jednaka prava. Druga mogućnost je kantonizirati BiH, uključujući cijelu Republiku Srpsku. Decentralizirati državu da se može odlučivati na razini lokalne uprave. Treća solucija je status quo - drži SDP.

Uz to, izgleda da su po pitanju prava glasa Hrvata u BiH ljevica i desnica usuglasile mišljenja, jer Josipović, a i SDP, smatraju da - sve dok se Hrvatima u BiH Ustavom jamči sudjelovanje na izborima u RH - to pravo ne smije im se oduzeti.

 - Potrebno je novim nacionalnim konsenzusom vidjeti je li potrebna promjena u izbornom sustavu i ima li sadašnja XI. izborna jedinica smisla. Gnjev u Hrvatskoj prema glasovanju Hrvata u BiH ne izaziva glasovanje kao takvo, nego brojne izborne prijevare koje kreiraju animozitet prema Hrvatima iz BiH i njihovu pravu glasa.

Budimo iskreni, te su prijevare primarno motivirane iz Zagreba, ne iz Mostara. Neki novi, korektniji izborni sustav i pravično provođenje izbora bili bi važan korak prema uspostavi povjerenja Hrvatske i Hrvata u BiH - kazao je Ivo Josipović.

slobodna dalmacija