'Sanader primio 800.000 maraka od Hypo banke'

Ivo Sanader

Tijekom pregovora o spašavanju i opstanku koruške Hypo banke, izronili su i neki bombastični detalji, poput onih da je Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer, Hypo Group Alpe Adriji otvorio vrata u Hrvatskoj te za to posredovanje primio ogromnu proviziju, piše austrijski list Die Presse.

Isto tako, otkrivena su i dubiozna ulaganja u Sloveniji, poput Kempinski palace hotela u Portorožu. Austrijski mediji pišu kako je Sanader za posredovanje u ishodovanju kredita vrijednom četiri milijuna bivših njemačkih maraka, dobio proviziju od 800 tisuća maraka od Hypo banke. Austrijski mediji te su informacije objavili pozivajući se na Wolfganga Kulterera, dugogodišnjeg člana Uprave Hypo Grupe, koji je zbog lažiranja poslovanja osuđen na sudu.

>> Mijalić progovorio kako je Sanader dijelio fotelje

Tu ne prestaju zanimljive informacije, koje navodi Die Presse, jer se spominje i financiranje izborne kampanje HDZ-a, te odobravanje vrlo povoljnih kredita zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, kojemu je Hypo banka navodno isplaćivala i provizije, u zamjenu za kontroverzno poslovanje. Nadalje, spominje se u istom kontekstu i general Vladimir Zagorec te upitna ulaganja u njegove projekte u Dubrovniku, Puli, Rovinju i na otoku Hvaru, za koje je Zagorec dobio navodno 260 milijuna eura od Hypo banke.

No, niti tu nije kraj priče, jer je Die Presse spomenuo i istočni dio Hrvatske te Branimira Glavaša, koji je isto tako navodno bio u središtu poslovanja te banke. Glavaš je, kako znamo, u međuvremenu nepravomoćno osuđena za ratni zločin, zbog čega je pobjegao u susjednu BiH, čiji je sada i državljanin. Die Presse piše na kraju i kako je, zbog kritičkog pisanja o Hypo grupi i kupnji zemlje u Nacionalnom parku Brijuni, sedam novinara Glasa Istre dobilo otkaze prije tri godine.

dnevnik.hr

piše: Željko