Saborska većina uz potporu HDSSB-a izglasala pokretanje ustavnih promjena

bh. hrvati, hrvati bih, psovka, političari, hčsp, hrvatski sabor, hrvatski sabor, sabor, dijaspora, hrvatski sabor, Hrvati, Hrvatska, Hrvati u BIH, Hrvatska, pomoć, boravište, prebivalište, Hrvati u BIH, Saborski zastupnici, spor s Europskom komisijom., Gordan Jandroković, HDZ, SDP, ubojstvo, Stjepan Đureković, Lex Perković, Njemačka, hrvatski sabor, ustavne promjene, sdph, HDZ, slučaj Đureković, hrvatski sabor, oporba, Treći entitet, Hrvatska, Politika, sabor, Hrvatski narodni sabor, ćirilica, Vukovar, Saborski zastupnici, hrvatski sabor, sabor, Hrvati iz BiH, Hrvatska, sabor, raspuštanje , Josip Leko, Hrvati iz BiH, sabor, Hrvatska zemlja, hrvatski sabor, 25 godina hrvatske neovisnosti, Srebrenica, Hrvatski narodni sabor, hrvatski sabor, prava hrvata, hrvatski sabor, Andrej Plenković
... kaznenog djela teškog ubojstva počinjenog iz političkih pobuda.

Na taj je prijedlog ranije mišljenje dala i Vlada, koja predlaže da se nezastarijevanje propiše za sva teška ubojstva, s čim su se u ranijim raspravama suglasili svi klubovi, no HDZ traži da se, uz to, posebno propiše i nezastarijevanje ubojstava počinjenih u ime jugoslavenskog komunističkog režima.

Pokretanje ustavnih promjena izglasano je bez zastupnika HDZ-a, koji su ranije napustili sabornicu, tvrdeći da odluka nije donesena u skladu s procedurom. Vladimir Šeks (HDZ) izjavio je kako za glasovanje o promjenama Ustava nije bilo poslovničkih uvjeta, budući da Odbor za Ustav nije utvrdio prijedlog odluke, nego samo mišljenje o inicijativi SDP-a da se u Ustav unese nezastarijevanje teških ubojstava. Takvo stajalište HDZ-a SDP je nazvao pokušajem opstrukcije ustavnih promjena.

Hrvatski laburisti u glasovanju su ostali suzdržani pa je odluka donesena s 89 glasova "za" i četiri glasa "protiv".

Do same promjene Ustava potrebno je proći proceduru koja uključuje saborsku raspravu, a potom glasanje. Za izmjene Ustava potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 101 glas.

Osnovano istražno povjerenstvo za 'slučaj Đureković'

Sabor je danas s 81 glasom 'za' i uz 12 suzdržanih donio odluku o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi činjenice vezane uz ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj. Osnutak povjerenstva predložilo je 50 zastupnika SDP-a, a oporba mu se protivi upozoravajući da prema zakonu povjerenstvo ne može raditi dok se vodi sudski postupak, koji je u tijeku u Njemačkoj.

Izvor: iPress.hr