Sabor: Odbor za Hrvate izvan RH podržao ažuriranu Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

Hrvati u BIH, majorizacija, HRS, Hrvati u BIH, prava, Herceg Bosna, BIH, popis, brojevi, narodi, HVIDRA, Mostar, Halid Genjac, braniteljske udruge, udruge, HNS BiH, HDZ BiH, javna tribina, Kolinda Grabar Kitarović, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, velimir raspudić, čovjek, vjera, BIH, Hrvati u BIH, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, HNS BiH, HDZ 1990, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Daniela Škegro, BIH, Hrvati u BIH, Bošnjaci, udruge, BIH, izbori, Hrvati u BIH, izbori, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, izbori, Daniela Škegro, sabor, Hrvatskom saboru, hrvatski sabor, Hrvati u BIH, sabor, Hrvati u BIH, BIH, Nepravda, dan hrvata, Hrvati, Široki Brijeg, Velika Gospa, dijaspora, hercegovačka dijaspora
oji je usuglašen s Vladom u cilju da se ona donese do kraja ove godine, no u raspravi je Milijan Brkić (HDZ) upozorio kako novi tekst nije dovoljno konkretan i zatražio vraćanje dijela teksta iz prijašnje verzije te istaknuo da se mora poslati jasna i nedvosmislena politička poruka.

Brkić: Poslati jaku političku poruku

Milijan Brkić (HDZ) složio se da je potrebno jedinstvo, zajedništvo i suglasje svih političkih stranaka oko Deklaracije kao jaka politička poruka iz Hrvatske kako Hrvatima u Hrvatskoj, tako i Hrvatima diljem svijeta i svim političkim predstavnicima u BiH i međunarodnoj zajednici, ali i istaknuo da se Deklaracijom mora poslati jasna i nedvosmislena politička poruka tražeći vraćenje dijela teksta iz prijašnje verzije.

"Ne zanosim se time da će ova Deklaracija nešto krucijalno promijeniti, ali će poslati jaku političku poruku i bilo bi dobro da se donese što prije. Ali ja sam pobornik toga da je bolje da se ne donosi ovakva bez strasti, bez emocije, bez ičega, nego da se donese ovakva", istaknuo je Brkić.

Brkić predlaže vraćenje u tekst Deklaracije dijela koji se odnosi na presudu Ustavnog suda u predmetu Ljubić, a koja nalaže izbor legitimnih političkih predstavnika konstitutivnim narodima na svim administrativnim razinama. Također traži vraćanje dijela koji ističe važnost izmjene izbornog zakona BiH, te dio u kojem se daje potpora pravu pripadnika sva tri konstitutivna naroda na izbor jezika, pisma i obrazovnog programa. Zauzeo se i za potporu pravu svih konstitutivnih naroda na javni RTV servis na nacionalnom jeziku te za naglašavanje uloge i značaja HVO-a u obrani BiH i Hrvatske, kao i za nastavak rješavanja egzistencijalnih pitanja braniteljske populacije.

Posebno je istaknuo i pravo glasa Hrvata u BiH i diljem svijeta zauzevši se za uvođenje dopisnog i elektronskog glasovanja.

"Izbori su festival demokracije, a nažalost Hrvati u BiH i izvan Hrvatske prolaze festival diskriminacije, a mi šutimo nad tom činjenicom", naglasio je Brkić koji je pozvao da se od Hrvate izvan Hrvatske ne rade građani drugog reda.