Ruža Tomašić: Neću doći na ceremoniju ulaska Hrvatske u EU, aktualna Vlada je osramotila narod

Priopćenje za medije Ruže Tomašić prenosimo u cijelosti:

'Ovim putem obavještavam hrvatsku javnost da neću prisustvovati službenoj ceremoniji proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju, koja se ima održati u nedjelju 30. lipnja.

Građani Republike Hrvatske i dalje ne znaju što ih čeka u Europskoj uniji niti u kolikoj će se mjeri njihovi životi promijeniti od 1. srpnja, a sveopćoj neinformiranosti i neizvjesnosti kumovala je politika podvale forme umjesto sadržaja hrvatskim građanima, koju su provodile i ova i prethodne vlade.

Moje misli i osjećaji su i danas, kao i uvijek, uz malog hrvatskog čovjeka te stoga neću biti dijelom službenog protokola već ću ulazak svoje domovine u Europsku uniju popratiti među narodom na Trgu bana Josipa Jelačića.

Smatram kako ovaj trenutak nije pogodan za velebna slavlja jer se država i dalje nalazi u ozbiljnoj krizi, a osobno ću biti spremna za slavljeničku atmosferu tek kad se ulazak u EU pokaže stvarnim dobitkom za Hrvatsku.

S obzirom da, za razliku od mene, vladajuća garnitura pompozno obilježavanje ulaska u EU drži primjerenim, smatram kako su morali osigurati nazočnost dokazane prijateljice Republike Hrvatske, njemačke kancelarke Angele Merkel. Taj diplomatski fijasko bio bi vjerojatno izbjegnut da se u ugošćavanje kancelarke Merkel uložilo barem jednako energije kao u dovođenje četničkog vojvode, koji ovoj državi nikad nije bio i neće biti prijatelj.

Svojim je recentnim postupcima aktualna vlada po tko zna koji put osramotila hrvatski narod i naštetila ugledu Republike Hrvatske. Sudjelovanje u ovakvom protokolu značilo bi načelnu podršku takvoj politici, što se u potpunosti kosi s mojim stavovima'.