Ruža Tomašić prijeti Platiniju: Istražite minutu šutnje za Oluju

Ruža Tomašić prijeti Platiniju: Istražite minutu šutnje za Oluju
...nogometa u političke svrhe u slučaju minute šutnje za žrtve "Oluje" tijekom utakmice Partizana i Steaue u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Tomašić je čelniku UEFA-e zaprijetila pokretanjem rasprave o tom pitanju i u Europskom parlamentu.

Pismo Ruže Tomašić prenosi Index.hr. u cjelosti:

Kao zastupnica u Europskom parlamentu najoštrije osuđujem ovakvu politizaciju sporta. Također, smatram da je moja dužnost reagirati i na neujednačene kriterije koje primjenjuje Vaša kontinentalna organizacija u odnosu na krovnu svjetsku organizaciju FIFA-u.

19. studenog 2013. na utakmici dodatnih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu između Hrvatske i Islanda na stadionu Maksimir transparent sadržaja "Zapamtite Vukovar" morao je biti uklonjen, a hrvatski reprezentativac Josip Šimunić drastično je kažnjen s deset utakmica suspenzije zbog skandiranja političkih poruka nakon završetka iste te utakmice.

Iako Vam je, vjerujem, minuta šutnje na utakmici Partizan - Steaua predstavljena kao humani čin odavanja pijeteta ljudskoj patnji, riječ je eklatantnom primjeru korištenja sporta u političke i propagandne svrhe. Naime, svi međunarodni sudovi koji su presuđivali o vojno-redarstvenoj operaciji ‘Oluja' utvrdili su kako nije bilo organiziranog protjerivanja srpskih civila u sklopu ili nakon operacije, već se radilo o organiziranoj evakuaciji koju je zamislilo i sprovelo vodstvo tzv. Republike Srpske Krajine.

UEFA se odobrenjem te minute šutnje ne samo ogriješila o politiku krovne nogometne organizacije FIFA-e, već i oglušila o pravomoćne presude međunarodnih sudova.

Ovim putem od Vas tražim unutrašnju istragu ovog slučaja te Vaše službeno očitovanje o njezinom ishodu. Ako odlučite da za tim nema potrebe i time podržite politizaciju i dvostruke kriterije u europskom nogometu, bit ću prisiljena potegnuti ovo pitanje u Europskom parlamentu