Ruski separatisti počeli suđenje uhićenom Hrvatu, prijeti mu smrtna kazna

Ruski separatisti počeli suđenje uhićenom Hrvatu, prijeti mu smrtna kazna

Hrvatu V. P., kojega je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva, prijeti smrtna kazna, objavili su u ponedjeljak ruski mediji. Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Hrvata i još četvoricu stranih državljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

Trojici, uključujući hrvatskog državljanina, prijeti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac John Harding i Šveđanin Mathias Gustafsson, prenosi agencija TASS. Sva trojica uhićena su u oko grada Mariupolja. Pozivajući se na suca, TASS navodi da bi se suđenje moglo nastaviti početkom listopada, prenosi Hina.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv svog građanina, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije ovoga mjeseca. 

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio čovjek, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.