REZULTATI ANALIZE U boci iz Rijeke bilo sredstvo za pranje ili odmašćivanje

Romerquelle

Mladić koji je zatražio pomoć 4. 11. i dalje je u riječkoj bolnici, stanje mu je stabilno. Forenzičnim ispitivanjem utvrđeno je da se u piću koje je popio u riječkom kafiću uistinu nalazila jaka lužnata vodena otopina, najvjerojatnije sredstvo za pranje ili odmašćivanje, prenosi HRT.

Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ proveo je vještačenja spornih i nespornih uzoraka koji su mu dostavljeni temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Rezultati vještačenja tekućine iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizikalno-kemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s okusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama (pH=13,6).

Temeljem utvrđenog kemijskog sastava može se zaključiti da je riječ o nekom sredstvu za pranje i/ili odmašćivanje.

Nadalje, u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju, utvrđeno je da sadrže prozirne tekućine čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih vrsta napitaka.

Vezano uz prvi prijavljeni događaj na području PU zagrebačke od 7. studenog, također je dovršeno vještačenje tekućine iz plastične boce bezalkoholnog pića te je utvrđeno kako tekućina iz bočice ima pH 2,59 koji je također uobičajen za ovu vrstu pića te u tekućini nisu detektirani spojevi koji bi bili neuobičajeni za tu vrstu pića. 

Provjera u austrijskim pogonima Coca-Cole nakon ozljeda u Hrvatskoj

Coca-Cola Austria izvijestila je austrijske vlasti da njezina analiza punjenja mineralne vode u pogonima Roemerquellea nakon slučajeva erozivnih ozljeda u Hrvatskoj nije pokazala nikakve probleme, a austrijske vlasti provode i neovisno ispitivanje.

Coca-Cola: Razumijemo uznemirenost, nema odstupanja od najviših standarda

"Nakon provedene analize Coca-Cole Original Taste (0.5 L i 2L) u plastičnoj ambalaži, Državni inspektorat Republike Hrvatske je službeno potvrdio kako su navedeni proizvodi sigurni za konzumaciju.

Poslujemo prema najvišim standardima kvalitete i zdravstvene inspravnosti, a ove neovisne analize potvrđuju i rezultate naše interne istrage koja je pokazala kako nema nikakvih neusklađenosti ili odstupanja od najviših standarda u proizvodnji bilo kojeg od naših proizvoda.

U vezi s jednom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330ml povezanom sa slučajem, kriministalistička analiza je u tijeku. Bočice iz navedene serije se privremeno povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja.

Otkako smo prvi put upoznati sa situacijom, u cilju osiguranja javnog zdravlja, naš ključni prioritet bilo je pružanje podrške nadležnim tijelima, svjesni kako je potrebno određeno vrijeme do završetka službenih analiza.

U potpunosti razumijemo uznemirenost koju su izazvali nagađanja i netočne informacije u javnosti posljednjih dana.

Nastavit ćemo predano osiguravati najvišu razinu zdravstvene ispravnosti i sigurnosti svih naših proizvoda", poručili su iz Coca-Cole nakon što su objavljeni rezultati analize bočica koje je pregledala sanitarna inspekcija.