RESTRIKCIJE Donosimo popis svih novih korona mjera u Hrvatskoj

RESTRIKCIJE Donosimo popis svih novih korona mjera u Hrvatskoj
Pixsell

Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je nove mjere. Ključne su mjere ograničavanja okupljanja, a donesena je i odluka o zabrani prodaje alkohola od ponoći do 6 sati ujutro. 

Mjere dolaze nakon što se danima u Hrvatskoj obaraju rekordi u brojkama novozaraženih te nakon jučerašnjih najava iz Stožera, ali i od predsjednika vlade Andreja Plenkovića. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak konstatirao je jučer kako je očito da dosadašnje mjere nisu pokazale rezultate. 

Mjere stupaju na snagu u ponedjeljak. 

"Pripremili smo odluku koja bi stupila na snagu sutra u 0:00. Donosi se odluka o nužnim epidemiološkim mjerama. Donosimo i odredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, 2 metra u zatvorenim prostorima i 1,5 metara na otvorenom", rekao je šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u izjavi za medije koju je nakon jutrošnjeg sastanka dao s ministrom zdravstva Vilijem Berošem te s Krunoslavom Capakom, prenosi Index.

Božinović je pojasnio i da se nove mjere donose na rok od dva tjedna, nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.

Mjere su:

- zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu;
- na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 30 osoba;
- na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 30 osoba;
- na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba;
- sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja;
- javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbenih svečanosti, koje mogu trajati najdulje do 00:00;
- okupljanja i svečanosti koje se održavaju u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena tog ugostiteljskog objekta utvrđenog odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružanja ugostiteljskih usluga;
- obveza dostavljanja obavijesti o održavanju svih javnih događanja, okupljanja i svečanosti na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba nadležnoj službi Ravnateljstva civilne zaštite;
- obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim javnim događanjima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba;
- zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do 6 sati;
- obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metara;
- obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Na koga se ne odnosi obveza vođenja pisane evidencije i upute za poslodavce

Božinović je objasnio kako se obveza vođenja pisane evidencije sudionika ne odnosi na profesionalne umjetničke izvedbe, vjerske obrede, izložbe jer za njih postoje vertikalne odredbe koje su propisane i imaju posebne protokole. Rekao je i kakve će se upute dati poslodavcima.

"Poslodavci su obvezni zabraniti dolazak na posao ljudima koji imaju temperaturu, suhi kašalj i kratak dah. Trebaju se smanjiti fizički kontakti između zaposlenika i uvesti rad od kuće kad je to moguće, uvesti klizno radno vrijeme i rad u smjenama. Preporučuje se i reduciranje sastanaka na najmanju moguću mjeru", rekao je Božinović.

Pridržavanje mjera kontrolirat će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite. Božinović je napomenuo da, ako na nekom području postoji blaža epidemiološka odredba, lokalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od donesenih. 

"Mislimo da su ove mjere dobro promišljene u ovom trenutku, one su dosta stroge, ali sve će ovisiti o tome koliko će ih se ljudi pridržavati", poručio je. Govoreći o kaznama za one koji se ne pridržavaju mjera, Božinović je izvijestio da je dosad ispisano oko milijun kuna kazni, a dodao je da je poanta da svi prihvate mjere. 

Božinović je rekao kako je cilj smanjivanje svih vrsta proslava na najmanju moguću mjeru, prenosi Index.

Mobilizacija Arene

U set novih mjera spada i mobilizacija Arene u Zagrebu kao tercijarnog centra za smještaj oboljelih. Odluka o tome će se donijeti u ponedjeljak. Beroš je najavio kako je plan da u Arenu budu smješteni bolesnici s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom.

U Arenu bi se preusmjeravali liječnici i medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova, a, kako je rekao Beroš, tamo je moguće vrlo brzo postaviti više od 1000 kreveta. "Osnovni izazov je zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje", ocijenio je Beroš.