RASPAD FACEBOOK GRUPA Raspada se grupa podrške Filipu Zavadlavu

Filipa Zavadlav
Facebook

Prva grupa, druga grupa, treća grupa, četvrta grupa... Facebook grupe podrške za Splićanina Filipa Zavadlava, okrivljenog za trostruko ubojstvo u gradu pod Marjanom, rušene su posljednjih dana jedna za drugom zbog prijava Facebooku.

Prvotna “Pravda za Filipa” s 20-ak tisuća članova se do one posljednje, u ponedjeljak još aktivne “Pravda za sve”, čiji su se administratori opetovano ogradili od “svih pojedinaca koji pozivaju na linč, nerede, nasilje i šire mržnju”, razvodnila na tek 400-tinjak članova.

Još je druga grupa, ponovljena “Pravda za Filipa”, okupljala na tisuće sljedbenika, koji su se ubrzo nakon njezina pada pogubili u bespućima Facebooka, ne mogavši pronaći sljedeću novootvorenu, koju su osnovale administratorice, između ostaloga zaslužne i za uspostavljanje kontakta s Filipovim braniteljem, odvjetnikom Brankom Šerićem, i organizaciju press konferencije na kojoj su u ponedjeljak objavljeni detalji splitske mirne šetnje u četvrtak, o kojoj se prethodno govorilo kao prosvjedu. A grupe su nicale jedna za drugom pod imenima “Filip Heroj”, PZF, PZF za njega i sve nas.


Žestoki komentari

Spomenute Facebook stranice podrške Filipu nestajale su nakon prijava Facebooku za navodno “podržavanje nasilja, pozivanje na linč i sl.”, pa je nekolicina administratora s osnivanjem svake nove grupe pokušavala što jasnije artikulirati stav oko kojega okuplja članstvo.

Svima je od starta bilo jasno da je slučaj mladog Splićanina bio tek okidač, kap koja je prelila čašu za iskazivanje nepovjerenja državnim institucijama i sustavu. Pokušavalo se i s objašnjenjima stavova na engleskom jeziku kako bi u Facebooku bolje razumjeli svrhu pokretanja profila, no rušenja su, usprkos svemu, bila brzopotezna.

"Mnogi su na svojoj koži osjetili nepravdu u radu Centra za socijalnu skrb, mnogi i danas žive s 'posljedicama' uzrokovanim radom ove institucije. Mnogi životi su ugašeni, mnoge sudbine su zapečaćene, a sve pod vodstvom nadležnih struka u našoj državi. Znamo da postoje i osobe koje su empatične i ispravne te svoj posao u CZSS-u obavljaju po pravilima struke, ali ne mogu doći do izražaja u ovom trulom sustavu",  stajalo je u ponedjeljak na još živućoj Facebook stranici “Pravda za sve”, čiju je ilustraciju krasio natpis “Otpor sustavu”.

Crne kronike ispunjavaju stranice tužnih ljudskih sudbina... Sudbina za koje nitko ne preuzima odgovornost... Sudbine koje naše društvo iščitava, sudbine koje naše društvo prepričava, sudbine od kojih mi kao društvo okrećemo glavu... Kasnije se pitamo zašto, kako, zbog čega, tko je kriv? Pa dragi ljudi, svi smo mi sudionici ovog događaja u Splitu, svi mi smo sudjelovali u stvaranju sudbina naše djece... Ne trebamo se pitati tko je kriv, ako na isto imamo već odgovor! Pitamo se što je dovelo do čina u Splitu? Kako je moguće da majka koja je osuđivana za zlostavljanje djece bude i dalje njihov skrbnik, kako joj se može oduzeti dvoje djece jer je neadekvatan roditelj, a za ostalih troje koje zlostavlja je adekvatan, po kojim točno kriterijima je ta odluka donesena? Kako susjedi, školstvo, zdravstvo nisu pokušali spriječiti nasilje nad nemoćnom djecom, a svi su bili svjedoci svakodnevnog zlostavljanja, čak i iživljavanja nad životima mladih bića? Kako sustav nije visokorizične mlade momke, osuđivane i uhvaćene u zlodjelima, sklonio s ulica? Zaštitio njih i društvo od posljedica koje nastaju? Nemojte iskrivljivati da veličamo ubojstvo!

Lovci u mutnom

Ne govorite da podržavamo da se pravda uzima u svoje ruke! Ne stavljajte nam riječi i misli u usta! Ne tražimo slobodu za okrivljenog, tražimo odgovornost svih za ovaj događaj... Želimo ukazati da smo iznevjereni od sustava, nezadovoljni i umorni! Želimo reći da nam je dosta - stoji na profilu grupe “Pravda za sve”.

U kaosu su se pojavljivali i “bombaši” i lovci u mutnom s brojevima bankovnih računa, pozivajući članstvo na uplate za Filipa Zavadlava ili njegova odvjetnika Branka Šerića, zbog čega su administratori ili upućeniji članovi u više navrata bili primorani reagirati objavama da nikakvi računi za bilo kakve uplate još nisu javno obznanjeni.

Kako su se nizale blokade Facebook profila, pojedini članovi sugerirali su i prelaske na druge, od rušenja zaštićenije internetske platforme, a osnivale su se i Viber i WhatsApp grupe u kojima se članstvo brzo rasplinulo, jer se u nekima od njih čak pozivalo i na bojkot pojedinih glavnih inicijatorica prvotne Facebook grupe, između ostalog i zato što se press konferencija u ponedjeljak organizirala u Rijeci, a ne u Splitu.

Filipova majka na YouTubeu

I Filipova majka Etel Zavadlav proteklih je dana nastavila javno komunicirati preko svojega Facebook profila, na kojemu je prethodno promijenila ime.

"Novinari lažu jako puno", ponovila je Etel u ponedjeljak, nakon što je prethodnih dana pisala kako "novinari toliko kleveću i lažu protiv nje da joj se onemogućava normalan nastavak života, jer puk viruje u sve te njihove bljezgarije".

"Ne trebam vaše molitve ni razgovore, nego trebam smještaj i zaštitu", apelirala je Etel preko Facebooka, oglasivši kako hitno za sebe i psa traži stan u najam u Zagrebu ili okolici ("plaćam unaprijed, uz ugovor"). Filipova majka požalila se na društvenoj mreži kako je, nakon što je u Splitu napadnut njezin drugi sin Stanislav, nitko iz MUP-a nije kontaktirao niti joj ponudio ikakvu zaštitu te obznanila da "hitno kupuje pancirku veličine 38".

- Sad će se napokon čuti moj glas, kao i potpuna istina - najavila je Etel i dodala kako je "u moru mlitavaca i mlakonja, koji su mogli pomoći i spriječiti tragediju i koji se još uvijek ne pitaju šta će biti sa mnom, a navodna su braća i sestre, ova žena istinski heroj vjere" označivši Loredanu Laću (Lori Loredana Evanđelist).

"U četvrtak majka Etel iznosi cijelu istinu i duhovnu pozadinu priče, koja je ključna!!! Ići ćemo uživo na YouTube kanalu 'Isusov ratnik", poručila je Loredana Laća na Etelinu Facebook profilu, predstavivši se kao "njezina sestra u duhu, u Isusu Kristu".

Loredana Laća bila je jedna od kandidatkinja u showu Nove TV "Ženim sina", u kojemu je izjavila da je najvažnija stvar koju u vezi nje treba znati da je ona obraćena kršćanka koja služi Isusu. Loredana je na YouTubeu 2015. pokrenula kanal "Isusov ratnik", u čijemu opisu stoji: "Primi Isusa i pokaj se ili primi vječnu kaznu i pakao! Danas je dan tvoje odluke!".