PRVI HRVATSKI PREDSJEDNIK Stota obljetnica rođenja Franje Tuđmana

Franjo Tuđman
Novi list

Stota je obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljiteja HDZ-a Franje Tuđmana, koja će biti obilježena nizom aktivnosti. Proslava je počela u Velikom Trgovišću, njegovu rodnom mjestu gdje je izaslanstvo HDZ-a predvođeno premijerom Andrejom Plenkovićem položilo vijenac ispred rodne kuće prvog predsjednika. Isto su učinili i na groblju na zagrebačkom Mirogoju, a vrhunac svečanosti očekuje se večeras u dvorani Vatroslava Lisinskog gdje u 19 sati počinje svečanost.

U Veliko Trgovišće rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika  stiglo je jutros vodstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem. Ispred rodne kuće položeni su vijenci, a isto su učinili i na njegovom posljednjem počivalištu zagrebačkom Mirogoju, izvijestio je HRT-ov novinar Šime Vičević.

Istaknuo je da će se u Zagrebu danas održati i znanstveno stručni skup - Uvijek i sve za Hrvatsku, na kojem se očekuje veliki broj znanstvenika, povjesničara i političara. A u večernjim satima u dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se svečanost povodom 100. obljetnice rođenja, na istom mjestu gdje je 1990. godine održan prvi opći sabor HDZ-a. Na svečanosti se očekuje  2.000 uzvanika.

"Zahvaliti svim braniteljima i cijelom hrvatskom narodom što su podržali predsjednika Tuđmana u prijelomnim povijesnim trenucima za europski kontinent, ali isto tako za ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskog narod, a to je ostvarenje samostalne, slobodne i međunarodno priznate Hrvatske u uvjetima koji nisu bili jednostavni, dapače, bili su jako teški. Hrvatska je danas već 30 godina međunarodno priznata, ostvarila je sve strateške ciljeve  - članica je EU-a, Sjevernoatlantskog saveza, imamo demokraciju, izgrađene institucije i kontinuirano unapređujemo ono što je i bio njegov cilj - da se svi zajedno borimo, trudimo i radimo za bolji život svakog hrvatskog čovjeka", rekao je premijer Plenković.

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, istaknuo je kako je predsjednik Tuđman bio povjesničar, general, državnik.

"Najviše po čemu ga pamtim su povijesni državnički potezi kojima je stvorena moderna hrvatska država, najprije obranjena, a potom i oslobođena", istaknuo je Granić.

Proslava stote obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika izazvala je podjele, pa je svečanost osim u Zagrebu organizirana i u Vukovaru.

Izaslanstvo HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije jutros je položilo vijence na memorijalnom groblju, a poslijepodne bit će održana i svečana akademija koju organizira krug njegovih nakadašnjih suradnika, a prisustvovat će i mlađi sin predsjednika - Stjepan Tuđman.