Prve izbjeglice stigle u Hrvatsku

izbjeglice
Hrvatski radio javlja kako su prva autobusa stigla jutros oko četiri sata, a nešto prije sedam sati izbjeglice su krenule preko polja u smjeru Iloka. Među njima je puno djece i mladih, dosta su iscrpljeni. Pretpostavlja se da idu u mjesto Sot gdje postoji prihvani centar Crvenog križa, a Hrvatski radio doznaje kako su im upravo djelatnici Crvenog križa iz Srbije rekli da tu dođu.

Tijek događaja:

Autobusi su prevezli izbjeglice u Šid, nakon što je Mađarska u potpunosti zatvorila svoju granicu, zbog čega su tisuće zapele na putu prema Njemačkoj. Hrvatska je rekla, piše BBC, da "neće samo tako propustiti izbjeglice."

HRT-ov dopisnik javlja kako je prva skupina izbjeglica došla do granične crte s Hrvatskom. Dočekala ih je hrvatska policija i usmjerila prema policijskoj postaji u Tovarniku.

N1 javlja kako je jedan autobus s otprilike 50 izbjeglica, većinom žena i djece, stigao jutros oko 6 sati. Nešto kasnije stigao je i drugi autobus. Ljudi su zatim krenuli pješice prema Tovarniku, dodaju.

Nekoliko je izbjeglica preško granicu preko kukuruzišta i stiglo na privremeno odredište u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Tovarniku je već spreman županijski stožer za zaštitu i spašavanja, kao i Crveni križ. Dočekuju izbjeglice.

Promjena ruta

Na autobusima kojima se prevoze izbjeglice stoji "Šid" i "Hrvatska". Mađarska je u potpunosti zatvorila svoju granicu sa Srbijom, pa su rute sada promijenjene.

Grupa prijevoznika izbjeglicama je osigurala prijevoz, na taj su put krenuli deseci autobusa, čiji vozači izbjeglicama naplaćuju između 25 i 35 eura.

Na terenu je Crveni križ

Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala izbjeglica, potvrdila je jutros Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

Došli su na poziv načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, a imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat - vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za osobnu higijenu i drugo, dodala je.

Na terenu na GP Tovarnik je 11 članova tima Crvenog križa, od kojih su četvoro iz Središnjeg ureda iz Zagreba, a 11-oro su članovi interventnog tima Crvenog križa u Vinkovcima.

Tijekom prijepodneva pridružit će im se joj djelatnika i volontera Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ djeluje u suradnji i koordinaciji s policijom te drugim državni institucijama i udrugama civilnog društva, kaže glasnogovornica Zorić./HMS