Prva potpredsjednica Vlade s premijerom razmatra datum glasovanja

 Prva potpredsjednica Vlade s premijerom razmatra datum glasovanja
Prva potpredsjednica Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova te predsjednica HNS-a, Vesna Pusić potvrdila je u subotu novinarima da s premijerom Zoranom Milanovićem (SDP) razgovara o mogućem datumu za održavanje parlamentarnih izbora, te da je svakako jedna mogućnost listopad, a druga mogućnost je početak sljedeće, 2016. godine.

Pusić je na zagrebačkoj Trešnjevačkoj tržnici, gdje je građanima u akciji HNS-a dijelila sadnice trešanja, novinarima izjavila da još nisu definitivno dogovorili kada će biti parlamentarni izbori, ali misli da je jedan relativno izgledni, a i logičan datum deseti mjesec ove godine.

Naglasila je da je o tome razgovarala s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Na pitanje slaže li se premijer Milanović da parlamentarni izbori budu u ranu jesen, u desetom mjesecu, Pusić je rekla da razgovaraju o različitim mogućnostima.

»Ali, to je svakako jedna mogućnost. Druga mogućnost je, recimo, početak sljedeće godine«, kazala je Pusić.

HNS-u se čini da je listopad logičan i dobar datum za održavanje parlamentarnih izbora, dodala je.

Na upit kada bi onda za HNS bio logičan datum da krenu u kampanju za parlamentarne izbore, Pusić je rekla: »Pa, pred otprilike tri i pol godine je idealan trenutak. Dakle, mi smo tako i krenuli, tako ćemo i raditi«, rekla je.
Pusić je napomenula da u HNS-u već intenzivno rade, s obzirom da su u 17 jedinica lokalne samouprave imali prijevremene lokalne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva tjedna bio je prvi krug izbora, a u nedjelju će u pet gradova i pet općina biti i drugi krug. I za to smo vrlo aktivno krenuli i postigli odlične rezultate i de facto smatramo da je to jedan kontinuirani posao, dodala je.

Na novinarski upit ima li podršku predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović za kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a, Pusić je rekla kako misli da ima podršku svih, apsolutno, koji hoće da se Hrvatska promovira.

»Ali, ona konkretno mi je rekla da bi to bilo dobro za Hrvatsku«, izjavila je Pusić, koju mediji spominju među aspirantima za nasljednika sadašnjeg glavnog tajnika UN-a, Ban Ki-moona, čiji mandat ističe krajem 2016. godine.

Hina