FOTO  Protiv 22 branitelja podignute optužnice zbog skidanja ploča

Vukovar, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Hrvatski narodni sabor, Tomislav Josić, raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Vukovar, ćirilica, Šef saborskog Odbora za Ustav, Vukovar, ćirilica

... je 30 dana, neslužbeno doznaje Dnevnik.hr.

Hrvatski sabor uputio je referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocjenu ustavnosti, a zahtjev za raspisivanje državnog referenduma podnijela je građanska inicijativa "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara".

Podsjetimo, na vukovarskom Općinskom sudu protiv 22 hrvatska branitelja i ratna stradalnika podignuti su optužni prijedlozi zbog sudjelovanja u nasilnom skidanju dvojezičnih ćiriličnih ploča prošle jeseni s državnih ureda i institucija u Vukovaru, rekao je član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Vlado Iljkić, naglasivši da ni jedna država ne postupa tako s ratnim herojima i vojnim veteranima.

Povjerenik za pravna pitanja Stožera, Vlado Iljkić na današnjoj konferenciji za novinare ponovio je kako ta građanska inicijativa, "ne mrzi nikoga", niti je zalaganje Stožera za uklanjanje ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru upereno protiv prava bilo koje nacionalne manjine.

"Mi i dalja smatramo kako su dvojezične ploče u Vukovaru postavljene protuzakonito i protuustavno. Na sve optužne prijedloge napisali smo prigovor jer želimo da se u sudskom postupku koji treba uslijediti, dođe do prave isitine", kazao je Iljkić.

U vukovarskom Stožeru smatraju neprihvatljivim navode iz optužnih prijedloga da su oni koji su sudjelovali u uklanjanju ploča to činili "s izrazito niskim pobudama".

Iljkić ističe da su takvi navodi neprimjereni prema onima koji su u Domovinskom ratu i jugosrpskoj agresiji izgubili sinove i ostale članove obitelji.

"Ni jedna država u svijetu ne postupa ovako prema svojim veteranima i herojima kao što to čini Hrvatska. Sigurno je da nitko od nas ne mrzi niti Srbe niti ćirilicu, samo tražimo da se provode zakoni i Ustav, a oni se u slučaju postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru krše", ocijenio je Iljkić

Novinarima se obratio i član Stožera, 75-godišnji Marijan Živković, otac dvojice poginulih hrvatskih branitelja - sin Marko poginuo je kao pilot iznad Otoka, a za sinom Nikolom još uvijek traga.

Živković je od Općinskog suda u Vukovaru već dobio presudu u kojoj je za nasilno skidanja dvojezične ploće sa zgrade vukovarske policije u rujnu prošle godine osuđen na devet mjeseci zatvora, što je preinačeno u dvije godine uvjetno, uz novčanu kaznu nešto manju od 1000 kuna.

"Ne znam koliko vrijede moji poginuli sinovi, pa da ja državu tužim i tražim da oni meni plate", kazao je Živković, upitavši je li ono što je on napravio teži prekršaj od onoga kada netko svoju vlastitu državu nazove "slučajnom državom".

Govorio je i Enver Arnautović koji se 1991. u Domovinskom ratu uključio kao maloljetni branitelj. Arnautović je naveo da ga državno odvjetništvo u vezi s događajem od 2. rujna prošle godine kada su u Vukovaru razbijene tri dvojezične ploče - tereti za četiri kaznena djela, među kojima i za napad na dvije policijske službenice, što on pobija.

Arnautović je rekao i kako se protivi postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru jer smatra da im ondje nije mjesto zbog svega što je taj grad pretrpio u Domovinskom ratu, te je uvredljivo komentirao da je hrvatski premijer "klasični dezerter".