VIDEO  Prosvjednici protiv covid potvrda probili se do Trga svetog Marka

Prosvjednici protiv covid potvrda probili se do Trga svetog Marka
Ronald Goršić/cropix/screenshot

Najmanje tisuću prosvjednika protiv covid potvrda krenulo je s Trga Francuske Republike prema Trgu svetog Marka u Zagrebu. Negdje oko 17 sati okupilo se šaroliko društvo, različitih generacija, a nakon toga krenuli su u šetnju Ilicom.

Prosvjednici su zakrčili Ilicu pa su na jedan tren usporili i tramvajski promet jer su se tramvaji zbog njih morali zaustaviti. Policajci kažu da šetnja nije bila najavljena pa je manji dio prosvjednika negodovao zbog kretanja prema Trgu svetog Marka.

Cijelo vrijeme uz njih su bili policajci.

"Molim vas da budete pristojni i kulturni prema građanima. Temeljem kojeg zakona mi ne smijemo ići prema Kamenitim vratima? Pozivate se na zakon, recite mi na koji članak. Ja ga znam na pamet", rekao je jedan od prosvjednika.

"Trebali bi ste se prikloniti narodu koji vas plaća, istina će doći na vidjelo", rekla je prosvjednica.

Prosvjednici su stigli do Markova trga i oduševljeno zapljeskali, ali dočekala ih je policija koja ih je spriječila u naumu da stignu dalje od velikog božićnog drvca.

"Ne zanimaju me prosvjednici, ja sam s djetetom otišao u šetnju. Zašto me ne puštate da prođem? Po kojem zakonu sada postupate?", rekao je specijalcima otac koji se s djetetom našao u gomili.

Dio prosvjednika koji se uspio probiti do Markova trga krenuo je prema Katedrali, gdje su se ponovo našli s onima koji nisu uspjeli proći pored policijskog kordona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prosvjednici s Markovog trga su se ipak vratili u Radićevu ulicu, kada su se našli s onima koji su tamo ostali, uzvikivali su "u boj u boj za narod svoj". Sada svi kreću prema Markovom trgu uzvikujući "nema predaje".

Policajci su postavili željezne ograde. Prosvjednicima je dostupno pedesetak metara kvadratnih Markova trga, dok je ostatak blokiran.

Kako javlja Večernji list, jedna osoba je privedena.

Prosvjednici su se probili do Markova trga. "Izdaja, izdaja, izdaja", uzvikivali su dok su kružili oko zgrade Sabora.

Dio okupljenih građana sada moli krunicu, a zajedno su pjevali "Rajska djevo Kraljice Hrvata"

"Imali smo namjeru da svojim tijelima napravimo prsten oko Markova trga, da pokažemo da je ovo naša zemlja, naše ulice, naše ulice i Domovina, a ne izdajnička. Htjeli smo se zagrliti i poslati im poruku da, ako misle donijeti takav zakon, da nas barem pogledaju u oči. Covid potvrde su samo zadnji znak da se uvodi totalitarizam. Imamo dokazano i potvrđeno da covid potvrde nemaju epidemiološku vrijednost, da je njihova svrha isključivo birokratska. Njihov cilj je upravo ova podjela među nama.", rekao je za medije vjeroučitelj Ivan Pokupec.

"Nema predaje, nema predaje", uzvikivali su prosvjednici u podršci.