FOTO  Proslavljen blagdan Gospe od Ružarija

Gospa od Ružarija

Miisno slavje je započelo u 10 sati, a svetu misu je predvodio mjesni župnik don Ivan Džaja koji je u svojom nadahnutoj pripovjedi naglasio smisao zajedništva praštanja i ljubavi prema bližnjima .Nakon svečane svete mise mještani i njihovi gosti su se uputili do središta mjesta gdje je Damir Ivančević predsjednik mjesnoga odbora Budimira sa svojim sumještanima i prijateljima organizirao smotru folklora. Damir je istakao citir: "Kako da se mi u Hrvatskoj dijelimo na lijeve i desne na crvene i crne kako to da smo mi Hrvati jedni protiv drugih. Hrvat ne voli Hrvata, vjernik ne voli vjernika, čovjek je protiv čovjeka. Zamislite kakvo je zlo u čovjeku kada čovjek čovjeka ogovara, vrijeđa , ponižava , omalovažava ubija riječima,  to jako boli i to znači da je čovjek izgubio duhovnu dimenziju.Svaki čovjek na svijetu je jednako vrijedan on se mora cijeniti vrednovati za njegov rad i doprinos zato jer je Bog poslao svoga sina jedinca da spasi i otkupi grijehe svakoga čovjeka. Mi moramo zaštititi Hrvatskoga radnika, branitelje, našu djecu naše majke i očeve naša prirodna bogatstva,naša sela. Moramo graditi nove tvornice i stvarati nova radna mjesta da naša mladost ne odlazi u treće zemlje jer imamo sve a nemamo ništa. Imamo prekrasno more, obale, planine i ravnu Slavoniju i kršnu Liku. Jedina nada za čovjeka je da bude dobar da ima pozitivne misli i djela. Naši političari, ali i europski su izgubili um i razum pa sada rade samo sa razumom koji je ograničen".

Nakon pozdravnog govora na binu stupaju kulturno umjetnička društva:  KUD Dicmo, KUD Ruda, klapa sveti Luka iz Otoka, gangašice iz Imotskoga i Tomislavgrada, guslar Mate Buljumbašić, narodna pjesnikinja iz Dicma Anita Brajković i još mnogi drugi.  Lijepo je bilo vidjeti najmlađe kako čuvaju stare običaje svoga rodnoga kraja. Na kraju programa sve goste i uzvanike je zabavljao naš poznati umjetnik Džoni Gitara koji je otpjevao svoje hitove: Moja se draga napila, Pauče, Stare kuće...

Umjetnički program je vodio poznati radijski voditelj radio Splita fenomenalni Denis Šabić. Uz jelo i bogatu trpezu i fenomenalni vatromet fešta je potrajala duboko u noć. Hvala svima u ime organizatora koji su pripomogli ovaj kulturni događaj i vidim se uz Božiju pomoć sljedeće godine.

Tekst i foto by:Ivica Lozina