Prosječan Hrvat želi otići u inozemstvo i raditi bilo što

Na uzorku od 1200 stanovnika utvrdili su da prosječan Hrvat želi otići u inozemstvo i tamo je spreman raditi bilo što. No, ne zna otkud početi i nije se prijavio ni na jedan oglas, piše Jutarnji list.

Čak 99 posto ispitanih reklo je da su se spremni preseliti zbog (boljeg) posla, a 51 posto bi se preselilo bilo gdje: nije im važno je li novi posao u našoj zemlji ili izvan nje. Nešto manje, 47 posto, zbog novog bi se posla preselilo isključivo u inozemstvu, a samo dva posto ispitanika preselilo bi isključivo unutar Hrvatske..

Obrazovanje također ima veze s mogućnošću preseljenja: 52 posto ispitanika sa srednjom stručnom spremom preselilo bi isključivo u inozemstvo, dok oko 55 posto ispitanih s visokom i višom stručnom spremom tvrdi da im nije bitno je li njihov budući poslodavac smješten u našoj zemlji ili u inozemstvu.

Većina ispitanika ne zna kome se obratiti vezano za preseljenje u inozemstvo. Kad traže informacije o zapošljavanju, uglavnom se informiraju čitajući portale za oglašavanje poslova, web stranice tvrtki i društvene mreže, a 40 posto ispitanih sve potrebne informacije saznaje putem osobnih poznanstava.

Zbog loše ekonomske situacije u inozemstvo bi preselilo 88 posto ispitanika, a osim toga su motivirani željom za boljim životnim standardom (87 posto) te mogućnost da izgrade karijeru (68 posto). Većina ispitanika bi najradije preslila u neku od zemalja Europe (75 posto), Sjeverne Amerike (71 posto) ili Australije (69 posto).

Iako bi ispitanici željeli preseliti, većini njih za takvo što nedostaje novca ili se nadaju da će se financijska situacija u zemlji promijeniti. Ako bi uspjeli otići, najviše ispitanika (40 posto) tvrdi da se nikada ne bi vratilo. Duže od pet godina ostalo bi 36 posto ispitanih, 15 posto bi ih ostalo između tri i pet godina, dok bi se njih devet posto vratilo u roku od dvije godine.

No, da im se pruži mogućnost za bolji posao, čak 61 posto ispitanih bi se vratilo u Hrvatsku. Nešto više od trećine ne bi se vratilo čak ni u tom slučaju, a samo pet posto vratilo bi se u domovinu, bez obzira je li poslovna ponuda koju su dobili bolja od one u inozemstvu.