PRONEVJERA 2 MILIJUNA KUNA Milanović nakon skandala pokrenuo opoziv šefa VSOA-e

Zoran Milanović,Ivica Kinder,VSOA
Cropix/EPA/Tportal

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović pokrenuo je postupak za razrješenje ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Ivice Kindera, objavio je u priopćenju glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić.

Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost, prenosi Jutarnji list.

Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e.

Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu sa čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako „postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor“, poručili su iz Ureda predsjednika.

Utajili dva milijuna kuna?

Nova TV jučer je objavila da je dio pripadnika Vojno obavještajne-sigurnosne agencije pronevjerio najmanje dva milijuna kuna na službenim zadacima u Libanonu, Poljski i Litvi.

Prema neslužbenim informacijama koje su objavljene, djelatnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost proveli su unutarnji nadzor u Agenciji te su utvrdili kako su vojni špijuni pronevjerili sredstava namijenjena za službena putovanja. Riječ je o sredstvima koja su pripadnici Agencije koristili prilikom odlaska u posjet misijama gdje u boravili Hrvatski vojnici.

U ovom trenutku nije poznato koliko je i je li u ovim pronevjerama sudjelovao ravnatelj VSOA-e general Ivica Kinder. Prema dostupnim informacijama, dio djelatnika koje se sumnjiči za pronevjeru više ne radi u VSOA-i.

Ova afera događa se ni godinu dana nakon što su zbog slične stvari pravomoćno osuđeni bivši čelnici VSOA-e Darko Grdić i Ognjen Preost. Darko Grdić, bivši ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i njegov zamjenik Ognjen Preost u prvostupanjskoj presudi osuđeni su na po tri godine zatvora, zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima.

Odlukom Vrhovnog suda kazna im je smanjena na dvije godine i deset mjeseci zatvora.

‘Premijer nije još vidio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost‘
Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije još vidio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o izvanrednom stručnom nadzoru VSOA-e jer boravi u SAD-u.

Jasan je stav Vlade da sve počinitelje nezakonitih radnji treba sankcionirati.

O Izvješću UVNS-a i prijedlogu predsjednika Republike očitovat će se idućeg tjedna, rekao nam je glasnogovornik Vlade Marko Milić.