PROGLAŠENO IZVANREDNO STANJE Izlila se rijeka Kupa, moglo bi doći i do izlijevanja Save u Zagrebu

Kupa,vodostaj,sava,poplave
Cropix/Facebook

Zbog jake kiše i nevremena u četvrtak u mnogim dijelovima Hrvatske zbrajaju se materijalne štete, a Gorski kotar se sprema i za obranu od poplave.

Radi oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrane od poplava s daljnjom tendencijom porasta, javlja Državni hidrometeorološki zavod. Situacija je alarmantna i u Čazmi koju je u četvrtak popodne pogodilo razorno nevrijeme. Zbrajaju se štete i sanira se ono što je moguće sanirati odmah. Kako sada stvari, uskoro bi moglo doći i do izlijevanja Save u Zagrebu, javlja N1.

Predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar kazao da se rijeka Kupa u svega 5 do 6 sati digla za skoro četiri metra.

“Rijeka Kupa je pokazala svoju napredvidivost, ona je bujična rijeka i prijeti naveliko naseljima u kupskoj dolini. Napravila je velike probleme u naselju Kuželj, a velikim dijelom je poplavljen i Brod na Kupi”, rekao je

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o trenutnoj situaciji vezanoj uz poplave u Primorsko-goranskoj županiji. 

Na Županijskoj cesti 5033 Brod na Kupi-Gašparci uslijed jakih padalina u mjestu Kuzelj došlo je do izlijevanja pritoka Kupe, Belice, a dalje prema naselju Gašparci do više odrona zemlje zbog čega je promet na dionici ceste onemogućen te se odvija obilazno državnom cestom Brod na Kupi-Delnice i dalje prometnicom Delnice-Prezid.

Hrvatske vode poslale upozorenje.

U mjestu Kuželj voda je poplavila dvorišta i podrume šest obiteljskih kuća. 

Od 14,15 sati zbog jakog nevremena za sav promet zatvoren je čvor Ravna Gora, izlazni krak s autoceste A6 Zagreb-Rijeka i ulazni Rijeka, kao i podvožnjak koji se puni vodom. Promet autocestom se odvija, a alternativa su izlaz i ulaz na čvor Delnice.

Na autocesti A6 kroz tunel Čardak, smjer Zagreb - Rijeka i obratno promet se odvija jednim prometnim trakom zbog vodene bujice. 

Zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čazma Tihomir Brnanjc rekao je nešto o situaciji na tom području. 

"Situacija je dosta teška. Imamo 11 ekipa koje su na terenu. Na terenu je nešto malo manje od 100 vatrogasaca. Pred nama je još zaprimljenih 70-ak intervencija, a već smo odradili 50. Prognoza nam ne ide na ruku. Ne znamo što nam noć nosi. Imamo 8 specijalnih vozila ispomoći, svi su priskočili u pomoć. Zahvaljujemo glavnom vatrogasnom zapovjedniku na poslanoj opremi", rekao je. 

Kaže da je jučer bila katastrofa. 

"Silina vjetra je bila takva ja doslovno šlepere prevrnulo. Bila je kataklizma. Materijalna šteta je velika. Nasreću, nismo imali informaciju da je osim djevojčice i gospodina koji je pao s krova netko drugi ozlijeđen. U Bosiljevu gotovo da nema kuće kojoj krovište nije stradalo. Radit ćemo dan i noć da to dovedemo u kakvu-takvu normalu", kazao je. 

Kazao je da imaju informacije da bi 90-ak posto kuća na području Čazme sutra trebalo biti priključeno na struju.