PRIVEDENI NA SUD Dvojici pripadnika BBB-a mjere opreza, a dvojici istražni zatvor

BBB Atena
Ilustracija/Profimedia

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je privođenje uhićenih za koje je Grčka izdala europski uhidbeni nalog zbog sumnje da su sudjelovali u neredima u Ateni u kolovozu u kojima je ubijena jedna osoba. 

''Ovdje na zagrebačkom Županijskom sudu hrvatsko pravosuđe nastavlja provoditi europske uhidbene naloge koji su stigli iz Grčke. Jutros su ovdje dovedena prva dvojica pripadnika BBB-a. Nakon ispitivanja sudac istrage dodijelio im je mjere opreza, što znači da su im oduzete osobne isprave, te da se oni moraju redovito javljati u dodijeljene policijske uprave. Također, oni ne smiju napuštati svoje mjesto boravišta'', javila je Mateja Ribičić za HRT.

Nešto kasnije je na zagrebački Županijski sud stigao još jedan pripadnik BBB-a, Ribičić doznaje kako je on '95. godište. Dobio je, kaže, nešto oštriju mjeru, sudac istrage odredio mu je istražni zatvor i to po dvije točke zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog dijela, te zbog opasnosti od bijega. 

''Podsjetimo, uhićenja su krenula jučer, a sinoć je ispitan i prvi uhićeni pripadnik BBB-a. Budući da je njegovo mjesto stanovanja Novi Zagreb, ispitan je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, gdje mu je sutkinja istrage također odredila istražni zatvor, ali samo zbog jedne točke, zbog mogućnosti bijega'', javlja Ribičić.

Kaže kako su pitali zamjenicu Županijskog državnog odvjetništva što to znači, budući da nije riječ o klasičnom hrvatskom kaznenom procesu, do kada oni zapravo mogu ostati u istražnom zatvoru, na što im je ona rekla da oni ondje mogu ostati najviše 90 dana.

''Kao što znamo, iz Grčke je stiglo 10 uhidbenih naloga, međutim poznata je sudbina samo četvorice, što je s ostalom petoricom za sad nije poznato. Iz Županijskog državnog odvjetništva ništa nam nisu potvrdili. Dakle, oni ili još nisu uhićeni, ili tek trebaju biti ispitani. Kao što znamo, Grčka traži njihovo izručenje, sva četvorica se tome protive kao i njihovi branitelji. Dakle, ako sud pozitivno odgovori na zahtjeve grčkih vlasti i odluči predati četvoricu, odnosno desetoricu hrvatskih državljana toj zemlji, oni se i na tu odluku imaju pravo žaliti, a zasigurno će za tim pravnim lijekom i posegnuti'', javila je Ribičić. 

Na teret im se stavlja 7 kaznenih djela, među kojima je najteže ono za sudjelovanje u tučnjavi sa smrtnim ishodom. Prvu pravnu bitku uhićeni će voditi na domaćem terenu - zatražit će od hrvatskog pravosuđa da ih se ne izruči.

Ako sud odluči izručiti hrvatske državljane Grčkoj, oni se na tu odluku imaju pravo žaliti.

''Rok za izručenje je 60 dana, međutim ti se rokovi mogu i produljiti, u slučaju da npr. europski uhidbeni nalog nije preveden ili nešto slično, tako da postoji cijeli niz mogućnosti koje se mogu dogoditi da se sve to prolongira'', rekao je odvjetnik Nino Ćosić.

Istodobno, istraga u Grčkoj i dalje ne daje odgovore tko je ubojica 29-godišnjeg Michalisa. Odvjetnik 96 uhićenih hrvatskih navijača Athanasios Kaymenakis uvjeren je - ubojica nije pripadnik BBB-a.

A kada će stotinjak pritvorenih pripadnika BBB-a izaći iz istražnih zatvora u Grčkoj, pitanje je na koje zasad nitko nema odgovor.