PRIPREME ZA OPAKU IZBORNU GODINU Suverenisti i MOST izlaze zajedno na izbore

Pavliček Grmoja
Pixsell

Dvije su stranke, ističu, dogovorom o zajedničkom izbornom nastupu, stvorile najjači blok od centra na desno

Most i Hrvatski suverenisti i formalno su postigli dogovor o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore, koji su sada potvrdila i stranačka tijela. Potvrđeno je to iz obiju stranaka, čiji će čelnici Božo Petrov i Marijan Pavliček okvire suradnje javnosti predstaviti u subotu na zajedničkoj konferenciji za novinare, piše Večernji list.

Iz Mosta pri tome ističu kako je u "trenutku raspada sustava na svim frontovima", od blokade imenovanja novog ravnatelja Vojno sigurnosno obavještajne agencije preko afere s preprodajom u bescjenje HEP-ova plina do štrajka na sudovima kojem se ne nazire kraj i koji je blokirao kompletan sustav, nužno ponuditi alternativu aktualnim vladajućim strukturama.

"Aktualni politički trenutak i opće nesnalaženje Vlade, kao i raspad sustava u energetici, nacionalnoj sigurnosti i pravosuđu, a posebno mega pljačka u HEP-u, zahtijevaju od nas širi dogovor, političku zrelost i okupljanje zdravih snaga. Za razliku od ljevice koja se posvađala i odvojeno ide na izbore, na spektru od centra prema desno događa se okupljanje nekompromitiranih političkih opcija koje postaje druga politička snaga u zemlji i jedina alternativa korumpiranoj kliki na vlasti", rekao je prvi mostovac Božo Petrov.

I u redovima Hrvatskih suverenista uvjereni su da će novostvoreni blok na desnoj političkoj sceni rezultirati sinergijskim učinkom i većim brojem zastupnika dviju stranaka u novom sazivu Sabora. Dvije su stranke, ističu, dogovorom o zajedničkom izbornom nastupu, stvorile najjači blok od centra na desno, a dobra suradnja dvaju najaktivnijih klubova u Saboru i međusobno uvažavanje među članovima i aktivistima na terenu tu su suradnju učinili jedinim logičnim i odgovarajućim potezom.

"Dogovorili smo da ćemo zajednički na izbore, a više detalja otkrit ćemo na jesen. Bitno je da smo postigli dogovor kojemu je prethodila jako dobra suradnja naših klubova u parlamentu. Kroz posljednje dvije godine postignuta je i visoka razina razumijevanja i poštovanja između naših i Mostovih simpatizera, tako da se očito radi o suradnji na zdravim nogama", ističe predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

Kako će suradnja dviju stranaka izgledati po pojedinim izbornim jedinicama za sada ne otkrivaju, a pitanje je, je li ona do te razine i dogovorena, budući da je utvrđivanje imena na izbornim listama obično mukotrpniji posao od samog donošenja odluke o suradnji. Ne otkrivaju ni znači li odluka o suradnji na parlamentarnim izborima da će ove dvije stranke zajedno i na euro izbore početkom lipnja iduće godine kao ni hoće li to značiti i da će imati zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima krajem 2024.

Jako uporište u Vukovaru

Jasno je tek da se ova odluka dugo kuhala u međustranačkim pregovorima, a njezinu objavu vjerojatno je dodatno ubrzala najava Domovinskog pokreta da kreće u okupljanje vlastitog bloka na desnici. Iz stranke Ivana Penave nedavno su objavili da, nakon svađa sa suverenistima i Mostom, pregovaraju s HSP-om i da će taj krug i dalje širiti, premda je pitanje koje su spomena vrijedne opcije uopće preostale za daljnje okrepljivanje desne scene. Što se tiče suverenista i Mosta jasno je da bi stranka Marijana Pavličeka trebala podići šanse novog bloka na istoku Hrvatske, gdje imaju jako uporište u gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok su u ostatku Hrvatske relativno slabo zastupljeni. Most je pak na istoku oslabio odlaskom nekadašnjih perjanica poput Tomislava Panenića ili Ljubice Ambrušec, no Mostov ugled na nacionalnoj razini dugoročno bi značajno mogao podići vidljivost suverenista.