Priopćenje Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi povodom utakmice Hrvatska – Italija

HNS, HNS, Davor Šuker, jna, domovinski rat, udbaški aparat, UDBA, UEFA, HNS, NS BIH, Poljud, svastika, Policijski dužnosnici, Hrvatska zemlja, italija, BIH, Hrvatska zemlja, kazne, svastika, kukasti križ, Poljud, svastika, HNS, Hrvatska, kazna, Poljud, svastika, Disciplinska komisija UEFA, UEFA, Hrvatska

Tajčin je za nas teroristički napad na slobodu, vrednote Domovinskog rata i ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.
I laicima je bistro, iz svega što je do sada poznato javnosti, da se ne radi o pukom hiru navijačke skupine ili grupi huligana nego osmišljenoj akciji uperenoj protiv Republike Hrvatske i naše nogometne reprezentacije.

Naime, moguće je da su sami čin iscrtavanja nacističkog simbola obavili neki koje se smatra navijačkim huliganima, ali nalogodavci, planeri i logistika bili su potrebiti za provođenje ove akcije unutar stadiona Poljud, na travnjaku.
S pozornošću ćemo pratiti istragu službenih institucija policije i drugih nadležnih tijela s vjerom kako će policija svoj posao odraditi objektivno i profesionalno i u što kraćem roku bez obzira tko su počinitelji i tko stoji iza njih. Očekujemo od hrvatske policije da zbog velikog interesa javnosti izvješćuju hrvatsku javnost o tijeku istrage, napose o krajnjim rezultatima.


Začuđuje nas da uz sva tehnička pomagala, kamere, zaštitarsku službu na ulazu u stadion i evidenciju ulazaka do sada nisu utvrđeni barem počinitelji, ako ne i nalogodavci i planeri ovoga gnjusnog čina.
Začuđuje nas i odnos čelnih ljudi institucija Republike Hrvatske prema ozbiljnosti i težini incidenta, napose odnos ministra unutarnjih poslova koji je, nespojivo s njegovom pozicijom ministra, cijeli slučaj neprihvatljivo, posprdno i politikantski komentirao na svom Facebook profilu i emisiji Otvoreno HRT-a. Znakovitim držimo da ministar u javnosti iznosi samo navodne dokaze kako je HNS znao za simbol na travi, a uopće ne govori o počiniteljima i organizatorima ovoga nedjela.
Teško se je oteti dojmu da je cijeli slučaj organiziran i naručen u političke i politikantske svrhe, a da je optužba uvijek na račun hrvatskih navijača u cijelini. Pri tome organizatori i planeri pokazuju da im ništa hrvatsko nije sveto i da su zbog svojih prizemnih političkih, partijskih i osobnih interesa spremni ugroziti državne i nacionalne interese jer je nastup naše nogometne vrste i promidžba Republike Hrvatske na Europskom prvenstvu u Francuskoj nacionalni interes i ponos.
Zabrinjavajuća je lakoća spremnosti na stvaranje sukoba između hrvatskog juga i sjevera, lakoća politikantske spremnosti na podjele i proizvodnju netrepeljivosti unutar hrvatskog puka.

Zato mi veterani, koji smo ginuli pod hrvatskim simbolima, navijači svih hrvatskih nogometnih klubova i naše nogometne reprezentacije, pozivamo sve hrvatske navijače na hrvatsko zajedništvo. Pozivamo ih da ne nasjedaju na ovakve provokacije koje su osmišljene na štetu svih navijača, hrvatskog nogometa i našega hrvatskoga naroda.

Ogradimo se od simbola nacizma i komunizma, kukastog križa i crvene zvijezde petokrake. Ti simboli nikada nisu bili dio našega istinskog hrvatskoga bića. Imamo svoje hrvatske simbole našega zajedništva i pobjede u Domovinskom ratu, našu svetu trobojnicu pod kojom su pali naši velikani. Stanimo jedan uz drugoga za našu Hrvatsku, a protiv svakog totalitarnog zla i podjela koje nam perfidno podmeću i kreiraju krivotvoritelji naše prošlosti i neprijatelji naše budućnosti.