Primjena novog Zakona o prebivalištu uznemirila Hrvate u BiH i iseljeništvo: Ne oduzimajte nam osobne iskaznice!

osobna iskaznica
Prije desetak dana Fenix je prvi upozorio na primjenu novog Zakona o prebivalištu, prema kojem će se svima onima koji trajno borave izvan Hrvatske poništit hrvatske osobne iskaznice. Obzirom da Zakon predviđa privremeno i trajno iseljenje, prenijeli smo da su svi koji dulje od tri mjeseca borave izvan Hrvatske obvezni prijaviti privremeno ili trajno iseljenje. Privremeno iseljenje je ono do tri godine, a trajno je dulje od tri godine. U slučaju da se osoba ne odjavi sama, nadležna policijska postaja učinit će to po službenoj dužnosti. Osoba koja povrijedi odredbe Zakona o prebivalištu počinit će prekršaj za koji se, uz poništenje osobne iskaznice, dobiva kazna od 500 do 5000 kuna (od 70 do 700 Eura).

Zbunjeni, uplašeni i šokirani!

Hrvati u iseljeništvu ostali su zbunjeni, uplašeni i šokirani primjenom tog Zakona. Ljudi doslovno padaju u nesvijest kada im, nakon prijave trajnog boravka u inozemstvu, službenici konzulata oduzmu i na njihove oči unište osobnu iskaznicu. Gubitak osobne doživljava se emotivno kao raskid veze sa Hrvatskom. Dodatan problem je u tome što većina hrvatskih iseljenika posjeduje kuće, stanove ili nekretnine koje su stekli ili naslijedili u domovni. Unatoč državljanstvu i hrvatskoj putovnici, bez osobne iskaznice oni će biti tretirani kao turisti u vlastitim kućama.

Gubitak osobne iskaznice doživljava se emotivno kao raskid veze sa Hrvatskom

Što želi Vlada postići s tim Zakonom? Službeno žele pročistiti hrvatski birački spisak i riješiti se onih koji su formalno prijavljeni pograničnim hrvatskim gradovima. Policija se okomila na Hrvate iz pograničnih Hercegbosanskih gradova, koji navodno koriste razne pogodnosti. Istini za volju, osim korištenja hrvatskog zdravstvenog osiguranja, nema tu nekih drugih pogodnosti. Ali zanimljivo da se ista provjera ne provodi u Vukovaru gdje je , prema tvrdnjama "Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara", prijavljen veći broj Srba nego ih tamo stvarno živi. Dok se provjera u Vukovaru zaobilazi, temeljite provjere se obavlja na širem području Metkovića, Vrgorca, Imotskog, ... Provjera će uslijedit i po drugim gradovima, a nakon isteka zakonskog roka o reguliranju trajnog i privremenog boravišta, tj. nakon 29.12.2013 kada nastupa mogućnost brisanja iz evidencija osoba za koje se utvrdi da stalno ne žive na prijavljenoj adresi.

Vlada želi zaraditi na hrvatskim iseljenicima?

Pod krinkom "čišćenja popisa birača" očito će se napravit čistka hrvatskog iseljeništva. A onda će uslijediti primjene Zakon o oporezivanju imovine. Nakon što uskoro i taj Zakon usvojiti i Hrvatski sabor, stopa poreza za vlasnike kuća ili stanova koji žive u njima, bit će niža nego za one hrvatske iseljenike koji ne žive stalno u njima. Njihove kuće će se tretirati kao kuće za odmor, a porez za njih će biti daleko veći nego za one u kojima žive njihovi vlasnici. Isto tako će biti i za zemlja koju ne obrađuju kao i drugu nepokretnu imovinu. Samo slijepci ne vide da će usvajanje Zakona o oporezivanju ići na uštreb Hrvata izvan granica Hrvatske, jednako kao što su bile i zadnje izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu, koje su usvojene za Vlade premijerke Jadranke Kosor. Poznato je da nametnute zakonske odredbe nisu u skladu ni s Ustavom a ni s doktrinom vladajuće stranke ili vladajuće koalicije, nego u skladu s određenim politikama interesnih skupina raznih Linića, Pusića, Čačića, ...

Oporbeni HDZ šuti, Hrvatski svjetski kongres šuti, Državni ured za Hrvate izvan RH šuti...svi šute!

Kažnjava li hrvatska Vlada tim Zakonima svoje iseljeništvo? Bez ikakave sumnje - da! Vladajuću koaliciju očito nije briga za hrvatsko iseljeništvo, jer je ono njima politički protivnik koji je ionako na svim dosadašnjim izborima uglavnom glasovao za HDZ? U svemu ovome začuđuje zašto su i zastupnici HDZ-a u Hrvatskom saboru šutjeli kada se lani usvajao Zakon o prebivalištu. Ako su zastupnici oporbe tada bili lijeni, ili nisu znali koje sve posljedice može prouzročiti taj Zakon, zašto i danas svi šute? Žašto šute hrvatske udruge u iseljeništvu? Zašto šuti Hrvatski svjetski kongres, koji se tako često voli predstavljati kao krovna udruga Hrvata u iseljeništvu? Zar su nakon posjeta predsjedniku Ivi Josipoviću, koji im je prihvatio pokroviteljstvo Igara, zanijemili? Zašto se ne oglašava Državni ured za Hrvate izvan RH? Zašto kad svi znaju da se putovnicom, a bez osobne iskaznice, iseljeni Hrvati u Hrvatskoj nećete moći izvaditi ni najobičniji dokumenti u svojoj općini. Svi oni koji ostanu bez osobne iskaznice, bit će stranci u vlastitoj domovini. U turističkim mjestima morat će plaćati čak i boravišnu taksu. Na kupanje će morati nositi putovnicu, jer će im to biti jedini hrvatski identifikacijski dokument koji im je ostao. Nevjerojato ali istinito. U današnjoj Hrvatskoj, koja suludim "lex Perkovićem" još uvijek pokušava prkositi Europskoj komisiji i Njemačkoj, nažalost je i to moguće.

Stjepan Ivan Mandić

fenix-magazin.com