Prikupljeno je 598.780 pravovaljanih potpisa

Vukovar, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Hrvatski narodni sabor, Tomislav Josić, raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Vukovar, ćirilica, Šef saborskog Odbora za Ustav, Vukovar, ćirilica
Odnosno, zaključeno je da je inicijativu za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti potpisao dovoljan broj građana. Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je da je Ministarstvo uprave 29. travnja zaprimilo od Hrvatskog sabora kutije s prikupljenim potpisima s popratnim dopisom u kojem je stajalo da se predaje 19 kutija koje sadrže 7.459 potpisnih knjiga s iskazanim potpisima građana. Ministarstvo uprave je pregledom utvrdilo da se u 19 kutija nalazi 7.457 potpisnih knjiga s ukupno 598.780 potpisa.

- Nećemo aplaudirati nikome, to su davno trebali napraviti - bio je to jučer komentar Vlade Iljkića iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na odluku Vlade koja je izvješće o dovoljnom broju potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti uputila Saboru koji treba odlučiti hoće li Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja, ili će odrediti datum referenduma.

Iljkić je istaknuo i kako u vukovarskom Stožeru drže da cijelu proceduru, koja prema zakonu mora proći, nije bilo potrebno odugovlačiti. Ustvrdio je i da je u međuvremenu bilo "nedemokratskog ponašanja" na više razina, od premijera koji je, tvrdi Iljkić, kazao kako referenduma o ćirilici neće biti dok je on premijer, preko skupljanja potpisa protiv takvog referenduma u Europskom parlamentu, do nekorektnih poteza nekih nevladinih udruga.

- Sve to dokaz je da se na Ustavni sud sustavno vršio pritisak, što nije demokratski - kazao je Iljkić. Komentirajući zaključak Vlade o referendumu o ćirilici, Iljkić je naveo i kako je "dobro što su to konačno učinili da se više ne sramote", jer je odugovlačenje bilo nepotrebno i služilo je da se tim pitanjem "zamagljuju mnogo važnija pitanja, od značaja za preživljavanje u Hrvatskoj".
REFERENDUMSKO ĆE PITANJE NA PROVJERU USTAVNOSTI

Šef saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP), jučer je rekao kako će predložiti da se o referendumskom pitanju konzultira Ustavni sud. Grbin je najavio da će sjednicu sazvati idući tjedan. Sa slanjem referendumskog pitanja na ocjenu ustavnosti slaže se i HDZ. "Sabor bi trebao konzultirati Ustavni sud jer referendumsko pitanje nije najspretnije izabrano", izjavio je Davorin Mlakar (HDZ), kojega čudi sporost kojom je Vlada provjeravala potpise. On podsjeća kako je Ministarstvo uprave 2010. godine, kad mu je on bio na čelu, u dva tjedna provjerilo potpise na referendumsku inicijativu o Zakonu o radu te da su tada provjeravani svi prikupljeni potpisi, a ne samo reprezentativni uzorak, kako je sada učinjeno.

glas-slavonije.hr