Prijete li Hrvatskoj slučajevi beba iz BiH: kako će mališani rođeni u Dubrovniku svojoj kući u Metkoviću?

...oja će im biti potrebna jednostavno ne mogu izvaditi u policijskoj postaji u Metkoviću i Pločama gdje su s približavanjem Europske unije redovi sve veći?

Slično se pitaju i stariji ljudi, koji putuju u Dubrovnik samo radi liječničkih pregleda, a posjeduju trajne osobne iskaznice izdane prije 2003. godine, koje im u schengenskom režimu više ne vrijede.

Situacija je poprilično zamršena jer Neum, unatoč očekivanjima, nije koridor za slobodan prolazak građana Dubrovačko-neretvanske županije iz jednog dijela u drugi.

Premda je do Unije ostalo još samo nekoliko dana, još uvijek nisu definirana konkretna pitanja od vitalnog značenja za ovdašnje lokalno stanovništvo. Dogovoreno je kako mogu prolaziti kućni ljubimci i koliko hrane mogu sa sobom nositi, ali nitko ne spominje kako će beba koja se rodila u dubrovačkom rodilištu stići svojoj kući u Metković, ili kako će natrag na kontrolu ako joj roditelji nemaju novca ili ne žele vaditi osobnu iskaznicu, koja po važećem hrvatskom zakonu za tu kategoriju građana nije obvezna.

Šestogodišnji Antonio, koji boluje od bronhijalne astme, često ide u Dubrovnik na kontrolu. Do sada nije bilo nikakvih problema prilikom prelaska granice u Kleku i Bistrini, jedino u sezoni. Njegova mama Ivana se boji što će biti nakon 1. srpnja i hoće li kao i do sada prelaziti granicu.

Hladni prijevoz

- Ja faktički ne idem u Bosnu i Hercegovinu, dakle putujem iz Hrvatske u Hrvatsku. Mislim da bi režim prolaska za lokalno stanovništvo doline Neretve trebao biti liberalniji - smatra Ivana, koja čeka da gužve splasnu, pa da sinu podnese zahtjev za osobnu iskaznicu. Problem je i s vozilima Hitne pomoći koja prevoze bolesnike u Dubrovnik u bolnicu.

Što će se dogoditi ako bolesnik nema osobnu iskaznicu ili mu je istekla, hoće li ga vratiti natrag iz Neuma? O tome ništa konkretno ne znaju u neretvanskim domovima zdravlja i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, ali očekuju moguće probleme.

- Lako je ako je riječ o takozvanom hladnom prijevozu bolesnika koji nije toliko hitan, pa ako se pacijent i vrati s granice, neće umrijeti. Ali problemi su mogući s hitnim prijevozom bolesnika. Tu je nezaobilazna i upotreba svjetlosne i zvučne signalizacije na vozilu Hitne pomoći koja nije regulirana schengenskim pravilima - kazao nam je Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću.

Slobodna Dalmacija