PRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA Kod Dubrovnika silovao 15-godišnjakinju te ju nagovarao na samoubojstvo

Dubrovnik,silovanje,samoubojstvo

Županijski sud u Dubrovniku osudio je na 20 godina zatvora 35-godišnjaka koji je nešto više od godinu i pol seksualno zlostavljao djevojku mlađu od 15 godina te još dvije žene.

Optužnica protiv njega podignuta je u studenom 2021., a u njoj stoji da je osim za silovanje djevojčice optužen i za pokušaj utjecanja na jednu od žrtava. Naime, iz zatvora je slao pisma u kojima je tražio da povuče iskaz protiv njega te da nakon toga počini samoubojstvo, piše Telegram.

Pokušao je nagovoriti na samoubojstvo

Tijekom suđenja je utvrđeno da je 35-godišnjak od rujna 2019. do kraja svibnja 2021. više puta silovao, pokušao silovati i spolno zlostavljao dijete mlađe od 15 godina.

Utvrđeno je također da je iz zatvora htio poslati pismo u kojem je od osoba na koje je ono bilo adresirano tražio da djevojčicu nagovore da sama napiše pismo te prizna kako u svom svjedočenju protiv njega nije govorila istinu.

Iako u priopćenju državnog odvjetništva nije precizirano, no iz nabrojanih kaznenih djela zaključuje se da je pokušao te iste osobe natjerati da potaknu djevojčicu da si oduzme život.

Priopćenje Županijskog suda u Dubrovniku

"Županijski sud u Dubrovniku je 9. rujna 2022., nakon održane nejavne rasprave u kaznenom predmetu koji se vodio protiv hrvatskog državljanina (1987.) po optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku od 3. studenog 2021., osudio okrivljenika na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvadeset godina zbog počinjenih više kaznenih djela", stoji u priopćenju Županijskog suda u Dubrovniku. 

"Okrivljenik je osuđen zbog počinjenih teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz čl. 166. stavak 2. u svezi sa čl. 158. stavak 1. i 5. Kaznenog zakona, kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina iz čl. 158. stavak 2. KZ-a, kaznenog djela silovanja iz čl. 154. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. toč. 1. i u svezi sa čl. 153. stavak 2. i 1. KZ-a i kaznenog djela silovanja u pokušaju iz čl. 153. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. i u svezi sa čl. 34. KZ-a", dodaje se.

"Okrivljenik je osuđen i zbog počinjenog kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode, poticanjem u pokušaju iz čl. 136. stavak 1. i 2. u svezi sa stavkom 3. i čl. 37. i 34. u stjecaju s kaznenim djelom sudjelovanja u samoubojstvu, poticanjem u pokušaju iz čl. 114. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. i čl. 37. i čl. 34. Kaznenog zakona", navodi Sud.