PRESUDA Zatvor zbog ustaške zastave

Ustaška zastava
HNS

Patrik Blažina proglašen je krivim za unošenje, točnije nošenje ustaške zastave oko struka na nogometnoj utakmici u Rijeci. Sutkinja na prekršajnom odjelu Općinskog suda u Rijeci nepravomoćno ga je osudila na 15 dana zatvora. Također, izrečene su mu zaštitne mjere u trajanju od dvije godine te pokrivanje troškova suđenja. Obje strane imaju pravo žalbe, prenose 24sata.

Blažina se nije pojavio na izricanju presude, no to nije niti bio dužan.

Nije se pojavio na izricanju presude

Trećeoptuženom Blažini sudilo se u slučaju u kojem je optužen da je s prijateljima Dinom Sušecom i Deanom Copanom nosio ustašku zastavu na utakmici održanoj u Rijeci između Hrvatske i Latvije.

Podsjetimo, riječ je o slučaju koji se zbio 8. rujna, kada se na riječkom stadionu Rujevica odigravala utakmica kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Na dijelu istočne tribine drugookrivljeni Dino Sušec tom je prilikom, u više navrata, rastegnuo zastavu veličine 140x65 cm, koja je u središnjem dijelu imala grb s početnim bijelim poljem, bez krune, dok se na crvenom vodoravnom polju nalazilo ušiveno veliko slovo "U", omeđeno pleterom, što predstavlja zastavu nezavisne NDH.

Zastavu mu je pomogao rastegnuti prvookrivljeni Dean Coper, dok ju je Blažin nosio oko struka.

Jedan nosio kapu HOS-a

Trojac se sa zastavom, s kojom su se naslikavali i u autu te slike objavlili na društevnim mrežama, pri čemu je jedan od njih na glavi nosio i kapu HOS-a, doputovao iz Varaždina.

Dino Sušec osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 20 dana dok je Deanu Copanu dosuđena novčana kazna od 1300 eura.

Također, okrivljenicima su izrečene i zaštitne mjere: zabrana prisustvovanja svim sportskim natjecanjima na kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju, u trajanju od dvije godine, zabrana odlaska na nogometne utakmice u inozemstvo na kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija, s obvezom javljanja u policijsku postaju i obvezom predavanja putne isprave u trajanju od dvije godine.

Ukoliko se ne budu pridržavali zaštitnih mjera prijeti im kazna od 660 do 3310 eura ili kazna zatvora u trajanju najmanje 30 dana.

Navedena zastava, koju je Sušec kupio na internetu, oduzeta im je i po pravomoćnosti presuda biti će uništena.

'Nismo znali da je zabranjena'

Dino Sušec svojedobno je za medije izjavio kako on ni njegovi prijatelji nisu imali ulaznice navedenu za utakmicu, no zaštitar ih je pustio unutra. Dodao je i kako nisu znali da je ta zastava zabranjena.

"Došli smo na stadion i pitali zaštitara možemo li unijeti zastavu. Pitali smo trebamo li je razviti, ali nije to tražio. Nije se radilo o sabotaži niti sam ustaša, žalim zbog ovog što se dogodilo", kazao je tada za Danas.hr, istaknuvši da je na stadionu toga dana bilo i drugih spornih zastava te da su se s njihovom i drugi fotografirali.

Kao što smo već pisali, Dino Sušec, sin je lokalnog, varaždinskog HDZ-ovca, 'poznat' i po tuči koja se u ožujku ove godine "odigrala" u jednom kafiću. Naime, isti je s još dva muškarca razbijao inventar, a kada je došla policija, napali su i njih. Jednog su gušili, a policajac je tada pucao u zrak. Među uhićenima je tada bio i Sušecov otac.