PREOKRET NAKON ISPITIVANJA Policajac iz Osijeka ipak osumnjičen za ubojstvo djevojke

Ubojstvo Rijeka Pavlinski trg
Ilustracija/RI portal

Osječki policajac ipak je osumnjičen za kazneno djelo ubojstva, iako ga je policija prijavila za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz nehaja, za što je predviđena maksimalna kazna zatvora u trajanju do 3 godine.

"Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon ispitivanja hrvatskog državljanina (1996.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva iz čl. 110. Kaznenog zakona/11, podnijelo sucu istrage Županjskog suda u Osijeku prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 27-godišnjak počinio navedeno kazneno djelo na štetu hrvatske državljanke (2002.)", objavio je DORH.

Podsjetimo, osječka policija održala je ranije danas presicu u slučaju smrti 21-godišnje djevojke koja je u srijedu navečer usmrćena iz službenog policijskog pištolja u stanu u Osijeku. Usmrtio ju je dečko policajac, a policija je nakon kriminalističkog istraživanja utvrdila da ju je usmrtio slučajno, neopreznim rukovanjem oružjem, prenosi Index.

''Dojava nije ukazivala da se radi o kaznenom djelu''

"Policijski službenici su 20. rujna u 22:09 zaprimili početnu dojavu o smrtnom stradavanju mlade ženske osobe. Žurnim izlaskom na mjesto događaja nažalost je potvrdila se ta dojava. Prema početnim saznanjima ta dojava nije ukazivala da se radi o kaznenom djelu. Daljnjim temeljitim postupanjem policije, provođenjem dokaznih radnji, očevida, obavijesnim razgovorima i drugim policijskim postupanjima te provedenom obdukcijom došlo se do saznanja da je hrvatski državljanin, 27-godišnjak, inače policijski službenik ove policijske uprave počinio teško djelo protiv opće sigurnosti na štetu 21-godišnje mlade djevojke s područja Grada Osijeka", rekao je na početku presice načelnik Sektora kriminalističke policije Krunoslav Patača.

"U suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom proveden je niz dokaznih radnji. Radi nepristranosti očevidom je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku. Nakon prikupljenih saznanja, policija je ovo djelo okarakterizirala kao teško djelo protiv opće sigurnosti - kazneno djelo dovođenja u opasnost osoba ili imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Za ovo teško kazneno djelo sa smrtnom posljedicom može se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora", kazao je šef kriminalističke policije.

Prilikom podnošenja kaznene prijave, predložili smo određivanje istražnog zatvora. Tužitelj ovu kvalifikaciju može prihvatiti ili odrediti drugu kvalifikaciju. Kroz 24 sata se provelo niz mjera i radnji, provode se i dalje u suradnji s nadležnim Državnom odvjetništvom. Sve činjenice koje je utvrdila policija su nepobitno i nepromjenjivo utvrđene na samom mjestu događaja", rečeno je na presici. 

Upitan je je li točno da je policajac prvo tvrdio da se radi o samoubojstvu i da je na ispitivanju nekoliko puta mijenjao iskaz. "Ne mogu odgovoriti na ovo pitanje zbog tajnosti. Ali mogu potvrditi da je bilo kompleksno. Sama činjenica da je riječ o policajcu je kompleksna i za nas je ovo posebno teško", rekao je. 

Koliko je dugo policajac i kad je dobio oružje?

"Isti je nakon 11-mjesečnog tečaja na policijskoj akademiji završio osnovnom obuku za policijskog službenika. Prošle godine u listopadu raspoređen je na mjesto vježbenika u prometnoj policiji, tek kad je prošao vježbenički dio mogao je zadužiti oružje. 9. kolovoza zadužuje oružje", kazao je Patača.

"Istražni zatvor zatražen je zbog osobito teških okolnosti kaznenog djela", rekao je. 

"Početna dojava nije upućivala na kazneno djelo", rekao je. 

Je li počinitelj sam dojavio? "Da."

Podsjetimo, djevojka se u trenutku usmrćivanja nalazila u stanu sa svojim dečkom policajcem. Premda su prvo iz policije neslužbeno govorili da se najvjerojatnije radi o samoubojstvu, jučer navečer policija je objavila da je policajac metkom usmrtio djevojku zbog "neopreznog rukovanja".

Policija je kriminalističkim istraživanjem ustvrdila da je policajac izvan službe "zbog neopreznog rukovanja službenim naoružanjem ispalio hitac koji je pogodio 21-godišnjakinju", a ona je "preminula od ozljeda".

Policija 27-godišnjeg policajca nije prijavila za ubojstvo u nehaju, nego za blaže kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, također iz nehaja.