Preminuo Slaven Letica

Slaven Letica
PIXSELL

Istaknuti hrvatski sociolog, sveučilišni profesor, publicist i političar Slaven Letica umro je u nedjelju u Zagrebu u 74. godini nakon duge i teške bolesti, izvijestila je Hrvatska televizija.

Slaven Letica  rođen je 1947. godine u Podgori. Na Ekonomskom fakultetu doktorirao je 1983. godine, a od 1980. bio je profesor sociologije na Medicinskome fakultetu u Zagrebu.

Od 1990. do 1991. godine bio je osobnim savjetnikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na izborima za hrvatskog predsjednika kandidirao se 2000. godine kao neovisni kandidat, a 2003. je na listi HSP-a izabran za neovisnog zastupnika u 5. sazivu Hrvatskog sabora.

Objavio je brojne članke i kolumne te knjige među kojima su i "Kriza i zdravstvo", "Intelektualac i kriza", "Četvrta Jugoslavija", "JNA - rat protiv Hrvatske", "Obećana zemlja: politički antimemoari", "Divlje misli: Ilustrirana kronika zabranjenih misli i zakasnjele povijesti", "Postmoderna i genocid u Bosni", "Strašni sud: kronika hrvatske apokalipse", "Let iznad kukavičjeg gnijezda", "Druga medicina: traganje za tajnim putom do zdravlja", "Mala povijest Velike Srbije: Četnička Srbija na našem Bliskom Istoku", "Politički sasvim nekorektno" te "Vječni titoizam i ljudožderska politika".