Prema podacima Fine u blokadi 330 tisuća građana

glavobolja
glavobolja
Krajem svibnja u blokadi je bilo gotovo 330 tisuća građana s više od 39 milijardi kuna neplaćenih dugova, i to ponajviše prema bankama, a iako je to zakonski omogućeno, pokretanje postupka osobnog bankrota zbog nemogućnosti podmirivanja dugovanja do sada je pokrenulo samo 536 građana, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Prema podacima Fine, ukupni dug građana krajem svibnja je iznosio 39,16 milijardi kuna, a više od polovice, odnosno 53 posto ili 20,76 milijardi kuna, odnosi se na dug građana perma bankama, kreditnim unijama i štedionicama. Dodaju li se tome i leasing te factoring društva, osiguravatelji i tvrtke za kartično poslovanje, dug građana prema svim financijskim institucijama je krajem svibnja ove godine iznosio 23,78 milijardi kuna ili 60,7 posto ukupnog iznosa.

Analiza podataka o blokiranim građanima po visini njihovih dugovanja pokazuje da njih 45 posto ili 149.434 pojedinačno duguje više od 10, a manje od 100 tisuća kuna, dok njihove ukupne nepodmirene obveze iznose 5,5 milijardi kuna.

S početkom ove godine na snagu je stupio zakon koji omogućava osobni banktor (Zakon o stečaju potrošača), a koji propisuje da je građanin, odnosno potrošač, nesposoban za plaćanje ako najmanje 90 dana uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna.

Postupak se pokreće dobrovoljno, na zahtjev potrošača, no podaci Fine pokazuju da se od 330 tisuća blokiranih na taj korak do početka srpnja odlučilo tek 500-tinjak građana.


Hina