PREKRŠENE SVE PROCEDURE Dodik helikopterom MUP-a Srbije došao na Hvar

helikopter Milorad Dodik Hvar
Dnevnik Nove TV

Helikopter MUP-a Srbije registarske oznake YU-VIP F-WWOC kojim je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak sletio na Hvar ušao je u Hrvatsku kao obična civilna letjelica.

Proizlazi to iz odgovora Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Jutarnjem listu u kojem stoji "plan leta za navedeni let Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe dostavio je ARO (ATS Reporting Office) aerodroma Banja Luka. U planu leta nije bio naznačen nikakav poseban status leta u za to predviđenoj rubrici".

To bi značilo da su službena tijela Republike Srpske i Srbije prekršila su sve važeće diplomatske protokole jer su državnu letjelicu prijavili kao najobičniju civilnu. U odgovoru HKZP-a se također navodi da "podaci iz plana leta ne sadrže podatke o identitetu putnika te stoga HKZP nije imao informacije tko se nalazi u helikopteru".

Ulaskom helikopera u hrvatski zračni prostor po svemu sudeći prekršene su sve procedure, hrvatske službe sigurnosti znale su tko ovim helikopterom dolazi na Hvar.

Kako je doznao Jutarnji, nekoliko dana ranije Ured predsjednika obavijestio je policiju da u Hrvatsku dolazi helikopter s pet putnika te su radi granične kontrole proslijeđena i njihova imena. I policija je prethodno obaviještena da će s Dodikom doći i njegovo osiguranje koje sa sobom ima osobno naoružanje, što je dio uobičajeno protokolom. 

Prihvat putnika na heliodromu na Hvaru preuzeli su djelatnici Ureda za poslove sigurnosti MUP-a, koji su svojim automobilima prevezli goste do predsjednikove rezidencije. Unatoč svemu tome, premijer Andrej Plenković tvrdi kako nije znao da je Dodik došao na Hvar sve dok na internetu nije vidio da Aleksandar Vučić kaže da je došao helikopterom Republike Srbije i a mu "ovo djeluje malo izvan okvira". 

Nije jasno kako budući da je MUP odradio prihvat Dodika i pratnje, a na čelu MUP-a je Plenkovićev ministar Davor Božinović. 

Helikopter MUP-a Srbije preletio pola Hrvatske bez nadzora

Najveći sigurnosni propust u ovom slučaju jest ulazak helikoptera MUP-a Srbije u zračni prostor Hrvatske koji je praktički preletio pola Hrvatske bez nadzora. Dodik je u Hrvatsku doletio VIP helikopterom tipa Super Puma koji je u redove srpske policije stigao prošle godine.

Da su sve procedure prekršene, potvrdio je jučer i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, rekavši da "Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo nikakvu informaciju o dolasku Milorada Dodika u Hrvatsku i njegovu susretu s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Uobičajen put je da se Ministarstvu vanjskih poslova nagovijesti, da se uputi diplomatska nota. Dakle, to je predsjednik države dogovorio".