POZNATE PRAVNE PROCEDURE Jednom pripadniku BBB-a određen istražni zatvor

BBB Atena
Ilustracija/Ronald Goršić/CROPIX

Postupajući prema 10 europskih uhidbenih naloga pristiglih iz Grčke, policija je privela devet pripadnike navijačke skupne Bad Blue Boysa koje grčko pravosuđe traži zbog sudjelovanja u neredima u kojima je uoči utakmice Dinama i AEK-a u kolovozu smrtno stradao 29-godišnji grčki navijač. 

Jednom od uhićenih određen istražni zatvor 

Jednom od uhićenih određen je istražni zatvor do trenutka dok ne bude izručen u Grčku, javio je za Dnevnik HTV-a Eugen Husak. Objasnio je kako se prema međunarodnim pravilima Europski uhidbeni nalozi moraju rješavati kao žurni predmeti. 

Sudac donosi odluku

Nakon što su kod županijskog odvjetnika doznali što im se stavlja na teret, te se izjasnili o krivnji, u roku od 48 sati uhićeni Bad Blue Boysi moraju biti sprovedeni kod suca istrage. On treba donijeti odluku o zadržavanju u istražnom zatvoru ili im može zabraniti napuštanje mjesta stanovanja i oduzeti im putovnice sve do donošenja konačne odluke o izručenju. 

Pravne procedure

Nakon toga dokumentacija se šalje predsjedniku izvanraspravnog vijeća koji u roku 3 dana mora sazvati sjednicu na kojoj će se odlučiti jesu li ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje. Ako uhićeni pritom pristaju na izručenje - u Grčku će otputovati u roku 10 dana, a ako odbiju izručenje i žale se na viši sud čitav bi postupak trebao završiti u roku 60 dana. No, naravno i taj rok uz vješte odvjetnike može se produljiti.

I za kraj, dodao je Husak - bez obzira na pravne procedure ne treba zaboraviti i ono najvažnije - Grčka policija još uvijek ne nudi odgovor na pitanje - tko je ubojica.

Nad osumnjičenim navijačima policija, prema neslužbenim podacima, nije provodila kriminalističko istraživanje, nego samo postupala prema europskom uhidbenom nalogu.

Ministarstvo pravosuđa u subotu je potvrdilo da su ih nadležne službe Ravnateljstva policije obavijestile o izdanim obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, a prema kojima je policija dužna postupiti.

Hrvatska policija, sukladno proceduri, o tome je obavijestila Državno odvjetništvo RH (DORH) radi eventualnog postupanja mjera i radnji iz nadležnosti DORH-a.

Prema zaprimljenoj obavijesti nalozi su povezani s navijačkim neredima iz kolovoza o čemu nadležna grčka tijela, prema dostupnim informacijama, još provode istragu, navode u priopćenju.

Dodaju da u postupcima europskog uhidbenog naloga, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Ministarstvo pravosuđa i uprave ne sudjeluje.

Eventualnu odluku o postupanju sukladno izdanoj obavijesti odnosno mogućoj predaji donosit će nadležna pravosudna tijela.

Nadležna tijela nastavit će surađivati s grčkim tijelima, a Vlada RH će, kao i do sada, u ovom postupku iz svojeg djelokruga nastaviti poduzimati mjere kako bi hrvatskim državljanima bila osigurana sva prava, stoji u priopćenju.

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris 7. kolovoza ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, u Grčkoj su uhićena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage.

"Nemoguće je da su svi sudjelovali u najtežim kaznenim djelima"

''Zahtjev za uvjetno puštanje iz pritvora može se uputiti kako bi im se tijekom trajanja istrage moglo omogućiti da borave na slobodi. Otežavajuća je činjenica to što su te osobe strani državljani. Hrvatska je prema grčkim vlastima uputila nekoliko zahtjeva. Prije svega, zahtjev sigurnosti, što je grčka strana itekako shvatila. Tražili smo da postupak bude učinkovit, brz, da naši državljani ne budu diskriminirani, da mogu koristiti sva pravna i druga sredstva koja i drugim građanima pred nadležnim tijelima grčke stoje na raspolaganju'', rekla je prije dva tjedna Andreja Metelko-Zgombić.

''Našim državljanima dodijeljena su tri odvjetnika po službenoj dužnosti, a sami su uzeli još dva odvjetnika koje sami financiraju. Zamolili smo ih da što prije utvrde sve činjenice i da se oni koji nisu odgovorni odmah deportiraju u Hrvatsku, za one koji su učinili prekršaj da ih također deportiraju, a da mi garantiramo da se po potrebi mogu i vratiti u Grčku. Jednako tako, ako se u jednom trenutku utvrdi da postoji razlog za pokretanje kaznenog postupka, ponudili smo im mogućnost transfera kaznenog postupka, ako bi i naša tijela bila voljna to činiti'', rekla je Metelko-Zgombić.

Bad Blue Boysi prikupili novac za prije uhićene

Prije nekoliko tjedana otkriveno je da se za Bad Blue Boyse skupljala i financijska pomoć.

''Bad Blue Boysi, prema informacijama koje su došle do mene, skupili su dovoljno novca da se uhićenima pruži financijska pomoć i da im se osiguraju branitelji i unajme stanovi po potrebi'', rekao je Marko Šivak.

Komentirao je i da je vrlo vjerojatno velik broj uhićenih hrvatskih državljana već sada izgubio posao.

''Oni su od samog starta jedinstveni, od prvog razgovora u policiji "zakopčali" su se do grla, nisu izlazili s informacijama, teško je bilo istražiteljima doći do bilo kakvih informacija. Ako ćemo govoriti o motivima odlaska u Grčku, oni su sve samo ne ispravni. Ali ako ćemo govoriti o narativu grčkih vlasti i medija, on je od samog starta bio neprijateljski'', rekao je.