POZNAT DATUM Milanović odlučio kada će se održati izbori u Hrvatskoj

Zoran Milanović
Hina

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. 

''Iako smo svi očekivali kako će se izbor održati u nedjelju, ovog puta izbori će biti u srijedu 17. travnja, a odluka stupa na snagu danas, što znači da stranke imaju rok od 14 dana za predaju kandidacijskih lista. Nakon toga, DIP ima 48 sati kako bi pregledali liste i iznijeli konačne liste'', rekla je prilikom javljanja s Pantovčaka novinarka HRT-a Nikolina Ćosić.

Nakon objave, kako kaže, počinje kampanja koja će trajati nešto više od dva tjedna.

''Zanimljivo je spomenuti kako ćemo ovog puta prvi put izaći na izbore prema izmijenjenom izbornom zakonu, petina birača - odnosno 22 posto ići će na izbore u izbornim jedinicama u kojima dosad nisu bili'', dodala je.

Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u srijedu, 17. travnja 2024. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u utorak, 16. travnja i u srijedu, 17. travnja 2024. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu danas, 15. ožujka 2024. godine.

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora je neradni dan.

Izbori za Europski parlament

Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je i Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Prema Odluci o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 9. lipnja 2024. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske stupa na snagu u utorak, 9. travnja 2024. godine.