POZNAT DATUM Hrvatska službeno otvara Pelješki most

POZNAT DATUM Hrvatska službeno otvara Pelješki most
Hrvatske ceste

Hrvatska namjerava svečano otvoriti Pelješki most, najskuplji infrastrukturni projekt sufinanciran iz EU fondova, između 19. i 21. srpnja, rekao je u petak Hini izvor iz Europske komisije.

Otvorenju bi trebale nazočiti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i europska komesarka za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

"S obzirom na to da se radi o najvećem projektu iz EU fondova, one bi trebale tada nazočiti ceremoniji otvorenja", rekao je izvor dodavši da će ceremonija biti održana 19., 20. ili 21. srpnja prenosi 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To otvaranje je planirano u jeku turističke sezone kada bi tisuće turista mogle putovati prema Dubrovniku.

Obilazeći gradilište Pelješkog mosta, hrvatski premijer Andrej Plenković u siječnju ove godine rekao je da bi se hrvatski teritorij kopneno trebao spojiti do početka ovogodišnje turističke sezone. Do ljeta se u promet planira pustiti i dio obilaznice preko Pelješca, a jedino je otvaranje čvora Ston odgođeno za jesen ove godine.

Most na poluotoku Pelješcu, kojim se cestovnim zaobilaženjem BiH povezuje južni dio Hrvatske, najskuplji je infrastrukturni projekt otkako 1986. godine Europska komisija počela sufinancirati projekte.

Most je koštao 418 milijuna eura u čemu EU sudjeluje s 85 posto novca a Hrvatska s 15 posto.