Poziv za 270 tisuća Hrvata koji će biti izbrisani iz evidencije o boravištu i prebivalištu

mandarine, granična policija, Metković, policija, bjegstvo, uhićenje, utvrđen identitet mrtve osobe, jama Cerovica , Hrvatska zemlja, državljanstvo, granica, granica između Hrvatske i BiH, sustav, čekanje, policija, Dubrovnik
...ili na vrijeme podignu važeću osobnu iskaznicu 29. prosinca mogli naći ispisanima
iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

Javite se policiji ako ste u inozemstvu duže od godine dana

"Prema članku 18. Zakona o prebivalištu (Narodne novine", broj 144/12 i 158/13) građani koji su se s danom 29.12.2012. godine već nalazili u inozemstvu duže od godinu dana radi obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su uz određeno vremensko razdoblje, dugotrajnog liječenja i drugih razloga, kao i osobe koje su obuhvaćene programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im još nije obnovljena, vraćena ili na drugi način nisu stambeno zbrinute u Republici Hrvatskoj te se zbog toga nalaze u inozemstvu, moraju do 29.12.2014. godine o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsku misiju odnosno konzularni ured Republike Hrvatske u inozemstvu na čijem području borave. Ako ne ispune ovu obvezu za njih će se izvršit odjava prebivališta iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

Javite se ako vam je istekla osobna iskaznica ili je nikad niste imali ili ste prijavljeni na nepostojećoj adresu

Pri tome je važno naglasiti da su hrvatski državljani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji su na dan 29.12.2012. godine imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana ili koji nisu nikad ishodili osobnu iskaznicu kao i građani koji imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica (nepostojeće adrese), dužni policijskoj upravi ili postaji na čijem području imaju prijavljeno prebivalište, ponovno prijaviti prebivalište i to najkasnije do 29.12.2014. godine te potom ishoditi osobnu iskaznicu. I u ovim slučajevima propisano je da će se ako građani ne ispune ovu obvezu izvršit odjava prebivališta iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu," piše u obavijesti ministarstva.

Odjavom prebivališta osoba ne gubi hrvatsko državljanstvo, nego i nadalje ostaje hrvatski državljanin samo što nema prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Bez valjana osobne 268.673 građana

Ministarstvo je na Indexov upit ponudilo i informaciju o broju građana koji nemaju valjanu osobnu iskaznicu. Prema podacima od 31. listopada 2014., u Hrvatskoj ima 139 093 građana s prijavljenim prebivalištem koji su na kraju 2012. godine bili stariji od 16 godina, a do danas nisu zatražili njeno izdavanje kršeći Zakona o osobnoj iskaznici.

U evidencijama MUP-a je također podatak o "129.580 hrvatskih državljana s prijavljenim prebivalištem u Republici Hrvatskoj kojima su na dan 29. 12. 2012. godine osobne iskaznice već bile nevažeće (kojima je rok važenja istekao najmanje 15 dana pa do više godina), a koji do sada nisu ponovno prijavili svoje prebivalište i ishodili osobnu iskaznicu."

Evidentirano je i 43.585 osoba s prijavljenim prebivalištem u Republici Hrvatskoj na adresama koje se ne vode u registru prostornih jedinica, odnosno na adresama s kućnim brojem 0 ili bb.

Policija će pokušati stupiti u kontakt s građanima

Iz MUP-a nadalje obavještavaju da je "Uprava za upravne i inspekcijske poslove svim policijskim upravama uputila dopis s podacima o osobama koje imaju prijavljeno prebivalište na nepostojećim adresama radi obavljanja terenskih provjera i pokušaja stupanja u kontakt s tim građanima kako bi ih se upoznalo s obvezom pribavljanja isprave o kućnom broju, a potom i ponovne prijave prebivališta te ishođenja osobne iskaznice s ispravnom adresom.

"Osim navedenog, službene osobe ovog Ministarstva svakodnevno nastoje u neposrednom kontaktu s građanima pružati informacije i obavijesti koje se odnose na ispunjenje obveza vezanih uz prebivalište u Republici Hrvatskoj. Pri tome važnu ulogu u proaktivnom i pravodobnom informiranju javnosti svakako imaju mediji putem kojih nastojimo građane podsjetiti na obveze iz Zakona o prebivalištu," zaključuju u Ministarstvu za Index.