Porsche uložio još 70 milijuna eura u Rimčevu firmu: "Mate nas nadahnjuje"

Porsche uložio još 70 milijuna eura u Rimčevu firmu: "Mate nas nadahnjuje"
Mate Rimac

Porsche je dodatno povećao svoje ulaganje u Rimac Automobile, povećavši svoj udio u vlasništvu tvrtke na 24%. Porsche je inicijalnom investicijom 2018. godine stekao udjel od 10% u Rimac Automobilima te ga povećao na 15,5% u 2019. godini, prenosi Index.

Najnovije ulaganje osnažuje položaj Rimac Automobila kao tvrtke specijalizirane za razvoj tehnologija i proizvodnju ključnih sustava za tržište električnih vozila visokih performansi.

Od prvog Porscheovog ulaganja 2018. godine, tim Rimac Automobila udvostručio se na gotovo 1000 zaposlenih, a hrvatsko tehnološko poduzeće nastavilo je razvijati i proizvoditi sustave električnih pogonskih sklopova, baterija, sustava infotainmenta i drugih komponenata povezanih s elektrifikacijom za mnoge proizvođače automobila. Rimac Automobili sada surađuju s vodećim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai, Kia, Porsche, Aston Martin, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i mnoge druge.

Rimac: Porsche nam je velika podrška od 2018. godine

"Porsche nam je velika podrška od 2018. godine i uvijek nam je bila čast što imamo toliko snažnu suradnju s jednom od najznačajnijih i najnaprednijih proizvođača sportskih i premium automobila. Ponosni smo na suradnju na novim uzbudljivim projektima s Porscheom te na činjenicu da je Porscheovo povjerenje u Rimac rezultiralo s nekoliko krugova ulaganja, što Porsche čini važnim dioničarom našeg poduzeća"; rekao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila.

"Budući da su mnogi proizvođači automobila iz cijelog svijeta naši klijenti, važno je i za Rimac i za Porsche da ostanemo potpuno neovisni. Naši projekti i naši dioničari su, i uvijek će biti, potpuno odvojeni, što nam omogućuje održavanje tajnosti informacija na koji se naši partneri oslanjaju, a nama omogućuje daljnju suradnju s mnogim proizvođačima automobila. Partnerstvo s Porscheom pomaže Rimac Automobilima da se razvijamo i rastemo, što je korisno za sve naše klijente", dodao je Rimac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mate Rimac je ključni partner, nadahnjuje nas njegova inovativnost"

"Mate Rimac i njegov tim ključni su partner koji nas može podržati u razvoju općenito, a posebno u razvoju komponenata. Rimac je na dobrom putu da postane dobavljač prve razine za Porsche i druge proizvođače na području visokih tehnologija", kazao je Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za financije i IT u poduzeću Porsche AG.

"Porsche je Rimcu već predao prve narudžbe za razvoj visoko inovativnih serijskih komponenata. Oba partnera imaju koristi od ove bliske suradnje”, kaže Meschke.

"Mate Rimac nas nadahnjuje svojim inovativnim idejama. Na isti način on koristi i naše stručno znanje u proizvodnji i metodološku stručnost u razvoju. Pokazalo se da je naše ulaganje u poduzeće bilo ispravna odluka. Vrijednost Rimca višestruko se povećala od našeg početnog ulaganja. Uz to, poduzeće se tehnološki vrlo uspješno razvilo", naglasio je Meschke.

U 10 godina iz garaže na globalno tržište

U deset godina tvrtka Rimac Automobili prešla je iz garaže na globalnu razinu i ove će godine početi s isporukama druge generacije svojih električnih hiperautomobila – Rimac C_Two. Ključne komponente i sustave za C_Two dizajnirao je, projektirao i proizveo Rimac tim u Hrvatskoj.

Nakon višegodišnjeg razvojnog procesa virtualnog i realnog testiranja i homologacije, C_Two će se svijetu otkriti za samo nekoliko mjeseci, najavljuju iz Rimac Automobila. C_Two, ograničen na samo 150 jedinica, dostupan je na ključnim svjetskim tržištima putem globalne mreže trgovačkih partnera poduzeća Rimac Automobili.

Istovremeno, Rimac Automobili šire serijsku proizvodnju svojih komponenti koji drugi proizvođači koriste u dostupnijim modelima električnih i hibridnih automobila, najavili su iz Rimčeve tvrtke.