Policija u punoj pripravnosti za Gay pride u Splitu

Pune ruke posla
Reakcije splitske javnosti su oprečne. Sudeći po interakciji na društvenim mrežema da se zaključiti kako većina građana ne gleda blagonaklono na ovakav tip promocije istospolnih zajednica. Baš zbog toga je u isto vrijeme najavljena i "hetero parada" na Marmontovoj ulici iako policiji još nitko nije prijavio njeno održavanje.

Bilo kako bilo Splićani će u subotu u svom gradu prvi put doživjeti "Gay pride". U Zagrebu je on već posto tradicionalan (održava se od 2002. godine). Ovakvi skupovi predstavljaju najveći problem upravo za policiju koja često mora odvajati pobornike i protivnike ovih manifestacija. Tako je bilo i u Zagrebu na prvom "Gay prideu" na kojem je bačen suzavac, a uhićeno je tridesetak osoba. Kasnije je prolazilo relativno mirno.

Ipak u drugim gradovima srednje i istočne Europe često dolazi do ekscesa i obračuna s policijom i osobama istospolne orijentacije. Najpoznatiji takav slučaj dogodio se u Beogradu 2001. godine kada je prvi put organiziran takav događaj u susjednoj Srbiji.

Beograd je tog lipanjskog dana izgledao kao ratna zona. Većina sudionika parada je pretučena, a u sukobima s policijom razrušen je uži centar grada. U Srbiji je prošle godine ponovljen Gay pride, te je opet došlo do velikih nereda i sukoba s policijom. Na kraju svega brutalno je pretučen organizator događaja. Osim u susjednoj Srbiji do velikih nereda je dolazilo i na ulicama Moskve, Varšave, Krakowa i Tallina. Pod posebnom prismotrom održavaju se i gay parade u Latviji, Turskoj, Moldaviji, Rumunjskoj i Estoniji.

S druge strane najpoznatiji ovakav događaj odvija se u Koelnu. Na takozvanom "CSD Koelnu" zna sudjelovati i do milijun osoba istospolne orijentacije, dok su najbrojniji oni u Rio de Janeiru i Sao Paolu. Na njima sudjeluje više milijuna ljudi.

Izvor: Dalmacijanews.com