POLICIJA "Kako netko uz ova upozorenja putuje s ljetnim gumama? Neobjašnjivo!"

Josip Mataija
Screenshot

O stanju na prometnicama između unutrašnjosti Hrvatske i Dalmacije koje su gotovo 24 sata bile potpuno blokirane gustim snijegom, snježnim nanosima i orkanskom burom za HRT je govorio voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija. Prometna policija bila je spremna, učinila je sve što je mogla, no ekstremne vremenske prilike i dio neodgovornih vozača donijeli su probleme, ustvrdio je Mataija.

"Mislim da nitko nije bio iznenađen, posebno ne policija. Najave su bile, više dana unaprijed znalo se da slijede loši vremenski uvjeti i snijeg i olujna bura, dakle sigurno nas to nije iznenadilo. Ono što je policija mogla, to je napravila, odnosno uložili smo maksimalne napore da sve skupa prođe kako treba.

Bili smo tamo gdje je bilo potrebno, isključivali vozače iz prometa, preusmjeravali promet. Pomagali smo onim vozačima koji su zapeli da se izvuku i da ih smjestimo na sigurno. Ja odgovorno mogu reći da snijeg policiju nije iznenadio", rekao je Josip Mataija, prenosi Index

Čestitao je policajcima koji su u jako teškim uvjetima odradili maksimalno dobro svoj posao.

Na pitanje je li bilo dovoljno policajaca na kritičnim dijelovima autocesta, odgovorio je da jest.

"Većina policijskih uprava bila je spremna na ove uvjete, tako da nije nedostajalo ljudi. Vidjeli ste što je bio osnovni problem. Dakle, ekstremne vremenske neprilike, velike količine snijega, ali i orkanska bura. Da je bio samo snijeg, ralice bi to očistile i sve bi bilo dobro", naglasio je Josip Mataija.

O kaznama

Kada je riječ o neodgovornim vozačima, kazao je da, osim vremenskih uvjeta na koje se ne može utjecati, nažalost je određen broj neodgovornih vozača svojim ponašanjem još više otežao situaciju.

"Što se tiče prekršaja, tridesetak vozača je kažnjeno zato što nije imalo adekvatnu zimsku opremu. Kazna za to je 130 eura. Dio vozača je kažnjen zato što su prošli tamo gdje to signalizacija nije dozvoljavala, gdje je bila zabrana prometa. Njih je bilo dvadesetak i tu je kazna 60 eura", rekao je Mataija o neodgovornosti vozača. Dodao je da se radi o nepoštovanju prometnog znaka.

Slaže se da bi trebalo i više naplatiti.

"Recite mi, ja sebi ne mogu objasniti kako netko na toj dionici na kojoj u ovom vremenskom razdoblju vozači moraju imati zimsku opremu, kako netko uz sva ova upozorenja, danima se upozoravalo da će biti snijega i bure, kako se netko uopće usudi ići na takvu dionicu na putovanje s ljetnim gumama?" upitao je.

Policajci su, kaže, bili na većini lokacija na kojima je promet bio obustavljen, međutim teško je očekivati da se moglo baš sve takve punktove zatvoriti.

"Mislim da je za pametnog dovoljno da postoji prometni znak, dakle prometna signalizacija je nešto što bi vozači trebali poštivati. Po meni, sigurno nisu ušli tu gdje je bila policija, međutim prometnu signalizaciju treba poštivati i to bi trebalo biti sasvim normalno", kazao je na pitanje o neodgovornim vozačima.

Navijači nisu stvarali nikakve probleme

Hajdukovi navijači koji su se vraćali nakon poraza na Maksimiru nisu stvarali dodatne probleme.

"Dio navijača nije otišao prema Dalmaciji, jedan dio je ostao u Zagrebu, dio je otišao negdje drugdje, međutim jedan se dio odlučio da se vraća i oni su išli uz pratnju policije.

Jučer je bila utakmica visokog rizika i nama je bilo vrlo bitno da spriječimo nerede, odnosno osiguramo javni red i mir. To je dobro prošlo. Dakle ti navijači uopće nisu napravili probleme.

Oni su bili cijelo vrijeme pod kontrolom i moram ovom prilikom reći da je suradnja i s klubom i sa samim navijačima bila izrazito korektna. Ovoga puta navijači stvarno nisu bili uzrok ovih problema koji su se dogodili", rekao je Mataija.

O nesreći, prevrtanju albanskog autobusa u kojem je jedna osoba poginula, kazao je da je policija završila očevid, ali potrebna su daljnja istraživanja.

"Utvrđene su određene činjenice, međutim za cjelokupnu situaciju moramo provesti kriminalistička istraživanja. Bit će tu još raznih vještačenja i tek nakon toga možemo vidjeti možemo li utvrditi razlog zašto je do te prometne nesreće uopće došlo", kazao je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.