PODUZETNIK U NASTAJANJU Sin HDZ-ovca dobio milijune za covid-testove

HDZ-ovac
Index

Policija i USKOK već mjesecima istražuju 24-godišnjeg Filipa Mihalića iz Varaždina, sina bivšeg saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, zbog sumnjivih milijunskih poslova s navodno krivotvorenim testovima na koronu. Firma mladog Mihalića uvozila je testove za koronu od licenciranog proizvođača iz Kine, tvrtke Xiamen Boson Biotech, da bi ih onda, sumnjaju istražitelji, počela krivotvoriti u Turskoj i prepakiravati u Varaždinu, pišu 24sata.

"Bit ću novi Mate Rimac"

Mihalić je kao 16-godišnjak dospio u javnost zbog svoje suradnje s partnerima iz Šangaja jer se njegova firma Buryen tada bavila kineskom nepromočivom odjećom. O tome su pisali i neki hrvatski magazini, citirajući njegove izjave da će postati "novi Mate Rimac".

Dolaskom pandemije Mihalić je obnovio svoje veze s Kinezima i stvorio brend BMedical te se počeo baviti uvozom i distribucijom medicinske opreme koju, između ostalog, čine i brzi antigenski testovi na koronu. Puni naziv im je Rapid SARS CoV-2. Najčešći su to testovi koji se koriste u Hrvatskoj, a proizvodi ih tvrtka Xiamen Boson Biotech i moguće ih je kupiti u svakoj ljekarni.

Od Mihalićeve firme testove su nabavljali bolnice, domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo i Ravnateljstvo za robne zalihe, a uvoznik i distributer na tome zaradili su milijune eura. 

Tijekom 2022. godine Mihalić je uz pomoć svojih turskih veza pokrenuo vlastitu proizvodnju gotovo identičnih testova, na kojima stoji oznaka kineske firme Xiamen, u jednoj istanbulskoj tvornici. 24sata pišu da su u Turskoj uspjeli vjerno rekonstruirati i proizvesti svaki dio originalnih testova osim štapića za testiranje. Njega su morali nabavljati odvojeno, od druge kineske tvrtke.

Prijavljen za silovanje i prijetnje?

Sve dijelove testa su pakirali i prevozili u skladište blizu Varaždina. Novinari 24sata posjetili su skladište, ali je bilo prazno jer ga je firma Filipa Mihalića napustila dva tjedna ranije, no u smeću oko zgrade su našli stotine odbačenih deklaracija, kartonske kutije s oznakama istanbulske tvornice, pakiranja s natpisom Buryen...

24sata također pišu da je jedna djevojka sina bivšeg HDZ-ovog zastupnika prijavila za silovanje i prijetnje te da ga je policija zbog toga posjetila, ali ga je odmah pustila. Navode da je 2019. bio optužen za krivotvorenje novca. 

Što kaže Ministarstvo?

U istragu je osim hrvatske policije i USKOK-a uključen i Interpol kako bi se dobile informacije o poslovanju u Turskoj. Iz Ministarstva zdravstva kažu da nisu nikad poslovali s firmom Buryen, ali da jesu zabranili uvoz jedne pošiljke testova kineskog proizvođača Xiamen Boson Biotech, za koju nije bilo moguće dokazati da su tijekom transporta bili osigurani odgovarajući uvjeti čuvanja koje je propisao proizvođač.