PODIGNUTA OPTUŽNICA U HRVATSKOJ Medicinska sestra pacijentu ubrizgala benzin u organizam

Cijepljenje cjepivo
Ilustracija

Medicinskoj sestri koja je u Županijskoj bolnici u Čakovcu pacijentu umjesto fiziološke otopine ubrizgala medicinski benzin prijeti osam godina zatvora, objavio je DORH.

Optužena je za nesavjesno liječenje koje je iz nehaja dovelo do smrti pacijenta, navodi Index.

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo je optužnicu nakon provedene istrage. Kao medicinska sestra zadužena za brigu o 62-godišnjem pacijentu na hemodijalizi u sobi za samoizolaciju (zbog njegovog kontakta s osobom pozitivnom na koronavirus) 29. rujna 2020. u Županijskoj bolnici Čakovec prilikom odspajanja s aparata za hemodijalizu nesmotreno mu je u kateter na vratu ubrizgala benzin umjesto fiziološke otopine. 

"Benzin je ušao u krvožilni sustav što je dovelo do trovanja organizma i zatajenja više organa zbog čega je pacijent, unatoč poduzetim hitnim mjerama reanimacije i liječničke pomoći, preminuo istoga dana", ističu u DORH-u.

Facebook stranica 'Medicinske sestre - medicinski tehničari' objavila je fotografiju o tome kako izgleda pogled iz perspektive medicinske sestre pod punom zaštitnom opremom tijekom rada u pandemiji koronavirusa.

Cijepljenje cjepivo

Uz fotografiju su dodali i status u kojem piše:

"S obzirom na to da je pacijent koji je nažalost preminuo (navodno zbog pogreške medicinske sestre, za vrijeme hemodijalize u Čakovcu) bio u samoizolaciji, sestra je morala biti obučena od glave do pete u svemirsko hot odijelo uz zaštitne naočale. Na fotografiji je pogled na situaciju iz njene perspektive. Amen.

Na stranu uvjeti rada, preopterećenost, manjak osoblja, neadekvatne plaće i nikakve beneficije ni na radni staž, ni povoljnije stambene kredite da se to deficitarno zanimanje zadrži u Hrvatskoj. Baš ništa. Sistem je brzo označio krivca, kako se nacija ne bi zapitala kakvi su bili radni uvjeti koji su prethodili tragediji".