Počelo je, počelo, a sad procedura

Počelo je, počelo, a sad procedura
Zastupnici Domoljubne koalicije, točnije HDZ-a i HSP-AS-a, njih 42, razloge za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, pobrojali su u šest točaka i predložili Hrvatskom saboru da mu iskaže nepovjerenje.

Oreškoviću zamjeraju da se suprotno obećanjima, nije bavio gospodarstvom, socijalnim pitanjima, otvaranjem novih radnih mjesta..., nego kardoviranjem u represivnom aparatu, »držao je političku napetost u državi u interesu stjecanja osobne političke moći, a kad je trebalo održavati važne sjednice Vlade, odlazio u SOA-u na razgovore o kojima nije želio ništa reći svojim potpredsjednicima, ni ministrima«.

Spočitavaju mu da je, otkazivanjem sjednice Vlade pola sata prije početka, bez da je članove Vlade upoznao s razlozima, »uz nevjerojatnu razinu političke neodgovornosti« pokazao i da ne razumije ustavni poredak države, njen parlamentrani politički sustav, to jest da »predsjednik Vlade nije kancelar«.

»Ovakvim svojim ponašanjem, doveo je u pitanje funkcioniranje cjelokupne izvršne vlasti«, ističu predlagatelji opoziva.

Pokušaj kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata

Orešković je otkazujući sjednicu Vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, »svjesno od te Agencije napravio politički faktor u Republici Hrvatskoj što je nevjerojatno za jedno demokratsko društvo«, navode zastupnici i poručuju da je taj potez može tumačiti i kao uvod u pokušaj »kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata«.

Zastupnici vladajuće koalicije Oreškovića prozivaju za »potpunu odsutnost volje« da surađuje s predstavnicima političkih snaga koje su mu dale povjerenje da vodi Vladu, u prilog čemu navode da je tražio ostavke lidera stranka o čijoj podršci ovisi njegov mandat. »To je dovelo do nefunkcioniranja Vlade na čijem je čelu Orešković, a njegova odgovornost za to kao njezinog prvog čovjeka je najveća«, poručuju zastupnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

»Zbog takvog neodgovornog političkog ponašanja, kao i činjenice da Orešković, kao osoba bez političkog legitimiteta traži ostavke ljudi koji su ga izabrali, ugroženo je funkcioniranje države i njezina financijska stabilnost«, zaključuju 42 zastupnika i zbog svega navedenog predlažu Saboru da nakon provedene rasprave iskaže nepovjerenje predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću.

Prijedlog o iskazivanu nepovjerenja Oreškoviću u saborsku je proceduru 'ušao' u utorak poslijepodne, očekuje se da će u srijedu ujutro, kad Sabor nastavlja plenarni rad, biti uvršten na dnevni red zasjedanja.

Na zahtjevu za opoziv nema potpisa koalicijskih partnera iz HSLS-a, HSS-a, BUZ-a i stranke Milana Bandića. Od HDZ-ovih zastupnika zahtjev nisu, među ostalim, potpisali Miroslav Tuđman, Damir Krstičević, Ivan Anušić, Željko Dilber, Željko Glasnović, Stjepan Pintarić, Sandra Jakelić.

Za pokretanje opoziva potreban je 31 potpis.

Hina