POČELA POTRAGA ZA SEZONCIMA U Hrvatskoj se očekuje rast plaća, evo koliko će zarađivati kuhari i konobari

Konobar
Twenty20/Hercegovina.info

Potraga za sezonskim radnicima u turizmu počela je nikad ranije, poslodavci nude nikad bolje uvjete, a ako je vjerovati najavama, perjanica našega gospodarstva ove će godine trebati oko 60.000 sezonskih radnika, piše Slobodna Dalmacija.

Očekivanja sezonskih radnika

Sigurna plaća (54 posto) i mogućnost smještaja (42 posto) dva su preduvjeta od presudne važnosti prilikom odabira poslodavca, navode pak sezonski radnici, koji na Jadran na rad u sezoni ne dolaze samo iz različitih područja Hrvatske, nego sve više iz cijelog svijeta. Minimalna mjesečna plaća koju ove godine tijekom rada u sezoni očekuju konobari, kuhari, sobarice, recepcionari, prodavači i ostali iznosi u prosjeku 1231 euro neto (oko 9300 kuna), što je čak 30 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Većim plaćama osobito se nadaju kuhari, koji smatraju kako minimalna plaća u sezoni za njihov rad ove godine treba iznositi 1540 eura neto ili oko 11.600 kuna.

Istraživanje

Do tih su zanimljivih podataka došli istraživači s portala MojPosao, koji su upravo predstavili rezultate ankete provedene među 500 radnika iz Hrvatske, od kojih je njih 81 posto najmanje jednom radilo u sezoni – bilo tijekom školovanja i studija, bilo prije pronalaska posla u struci, u pauzi između stalnih poslova ili u nadi da će u toj “branši” ostati za stalno. Svaki peti ispitanik, pokazalo je istraživanje, izjavio je kako je sezonski posao “baš po njegovoj mjeri” te da mu odgovara takav način rada.

''I naše ranije analize pokazale su kako poslodavci sve ranije kreću u potragu za sezoncima i počinju se za sezonu pripremati na vrijeme.

Neki poslodavci, osobito hotelijeri koji zapošljavaju veći broj tih radnika, počeli su i više ulagati u ljude koji im trebaju. Vidimo prema klijentima u hotelijerstvu kako neki od njih radnicima nude mogućnost da ostanu stalni sezonci, pa tijekom “mirovanja” troše dane godišnjeg odmora, a neki dobivaju i bonuse kako bi se vratili. Također, povećava se i broj ugovora za stalno, primjerice, prema informacijama iz jednog hotelijerskog lanca, plan im je broj ugovora za stalno povećati deset do 15 posto u odnosu na prošlu godinu'', prepričava Matea Grbac s portala MojPosao.

Iako sezona zapravo još nije počela, na tom su portalu od početka godine do sredine ožujka objavljena već 2802 oglasa za zapošljavanje turističkih djelatnika, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo 10.000. I ta brojka u 2022. godini predstavljala je 17-postotni porast broja oglasa u odnosu na godinu ranije i devet posto više nego rekordne 2019. godine.

''Ove godine u veljači samo u jednom danu imali smo aktivnih oko 1500 oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, što je iznimno visok broj'', otkriva Matea Grbac.

Radnicima koji žele raditi na sezonskim poslovima najvažniji su sigurna plaća i mogućnost smještaja, a tek na trećem mjestu je visina plaće (39 posto). Još manje će u tom “vaganju” između poslodavaca kod kojih žele raditi presudnu riječ imati mogućnost slobodnih dana, radno vrijeme ili ime poslodavca/tvrtke, dok najmanje važnim u tom odabiru smatraju lokaciju radnog mjesta (presudna je za tek 14 posto sezonaca), piše Slobodna Dalmacija.

Boravak na moru

Zanimljivo je i da čak 60 posto ispitanika među prednostima sezonskog posla navodi stjecanje novih znanja i vještina kao i mogućnost upoznavanja novih ljudi (50 posto), a tek onda plaću, koja je za polovinu sezonaca ipak viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja. Njih oko 38 posto raduje se mogućnosti boravka na moru.

Deset posto ispitanika, pak, smatra kako sezonski posao nema nikakvih pozitivnih strana, a više od polovine ispitanika (55 posto) najvećom manom takvog zaposlenja smatra ograničeno trajanje sezonskog posla, koji je uz to puno intenzivniji nego cjelogodišnji posao.

Dodajmo i kako je lanjske godine najviše sezonskih radnika, prema oglasima na portalu MojPosao, tražila Splitsko-dalmatinska županija (31 posto), Primorsko-goranska (23 posto), Istarska (22 posto) te Zadarska (16 posto).

Općenito gledano, najtraženija zanimanja u sezoni bila su konobar, kuhar, trgovac, pomoćni radnik u kuhinji te pomoćni kuhar.