PLENKOVIĆ "Vidjeli smo razotkrivanje MOST-a"; RASPUDIĆ "Hvala na reklami, Plenković je baja"

Andrej Plenković Nino Raspudić
Hercegovina.info

Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva Davora Filipovića nakon izbijanja nove velike afere u vlasti. Nacional je, podsjetimo, objavio transkript u kojem Filipovićev savjetnik Jurica Lovrinčević, prema tvrdnjama tjednika, reketari lokalnu Mrežu TV. Plenković je smijenio i Filipovićevog savjetnika.

Plenković je nakon smjene održao presicu. Tvrdi da je Lovrinčević davao informacije oporbi, prije svega Mostu, kako bi ih koristili protiv vlade. 

"Ispada da je taj isti gospodin pouzdanik Mosta. To sve navodi do jasnog političkog zaključka da nemam više povjerenja u ministra koji ga je doveo na vlastitu inicijativu. Ja sam se pitao zašto čovjek s takvim backgroundom, pitao sam se zašto on uopće želi raditi u Ministarstvu", rekao je. 

"Čista sprega tog gospodina, medija i dijela oporbe. Mi smo u političkom smislu vidjeli potpuno razotkrivanje Mosta. Oni su dostavljeno fabricirali i koristili protiv vlade. Ovo je bez presedana. Potpuno odbacujemo teze da je bivši savjetnik bio nekakav moj pouzdanik i miljenik. Mi smo se u cijelom ovom periodu vidjeli dva ili tri puta", dodao je.

"Razgovarao sam s ministrom, on tvrdi da nije imao nikakvih saznanja o tome. Odlazi zato što je izabrao čovjeka koji je trebao biti savjetnik, a ne dilati informacije oporbi", rekao je.

Grmoji dostavljao informacije

Večernji list objavio je danas da ima poruke iz kojih proizlazi kako je Lovrinčević saborskom zastupniku Mosta Nikoli Grmoji prosljeđivao informacije iz velike plinske afere.

Večernji piše da korespondencija Lovrinčevića, Vlahovića i Grmoje pokazuje da su "povjerljive i često selektirane informacije iz djelokruga Ministarstva gospodarstva dostavljane Nikoli Grmoji, a temeljem kojih su zastupnici Mosta konstruirali energetske afere i plasirali ih u javnost putem medija".

Večernji tvrdi da su informacije stizale od Jurice Lovrinčevića. Posrednik između Lovrinčevića i Grmoje bio je novinar Marin Vlahović, koji je Grmoji prenosio podatke i upute od Lovrinčevića, a koje je potom Grmoja iznosio kao Mostova otkrića, prenosi Index.

Nino Raspudić: "Plenković je baja, hvala na reklami".

MOST-ov saborski zastupnik Nino Raspudić u N1 Newsroomu osvrnuo se na novu aferu zbog koje je bez pozicije ostao ministar gospodarstva Davor Filipović, a s njim i njegov savjetnik Jurica Lovrinčević.

Ipak, premijer Andrej Plenković ponajviše se osvrtao na navodnu spregu Mosta i Lovrinčevića s ciljem rušenja njega osobno i vlade.

“Vrlo je zanimljivo da su u ovoj situaciji panike ponovno Mislav Šimatović i Večernji list u ulozi nekoga tko će probati zbuniti javnost ili puštati nekakva sipina crnila kako bi skrenuli pozornost od merituma. A zapravo su uprli prstom u sebe i siguran sam da će Saborsko istražno povjerenstvo imati jedan lijep trag na tu stranu”, izjavio je Raspudić pa potvrdio da je Most zatražio osnivanje Povjerenstva:

“Poduzeli smo sve što je u našoj pravno-formalnoj moći. Kao član Odbora za informiranje sam zatražio hitnu sjednicu jer ovdje je sve snimljeno. Još važnije, zatražili smo osnivanje Saborskog istražnog povjerenstva kako bismo razotkrili kako se stvara privid slike o Hrvatskoj kakvu baja Andrej Plenković.”

Premijer je tijekom konferencije za medije više puta prozvao Most, a pritom nije birao riječi. Dapače, optužio je da su Most i Lovrinčević bili u sprezi.

“Prvo bih zahvalio premijeru na reklami Mosta i na tome što je potvrdio da mu je Most najveći problem i da je Most jedina brana korupcije. Ovo je nevjerojatno. Uzevši u obzir da je ovo ustrašen čovjek, što smo vidjeli po tome kako teško diše i kako izgleda, ali da izjavi da su krivi ministar i savjetnik jer nisu dovoljno štitili njihov kriminal nego su iscurili podaci o kriminalu od jednog novinara… Dakle, kriv je Most jer je javno objavio stvari oko afere Plin za cent i krive su moguće krtice Antikorupcijskog vijeća u Ministarstvu, a nisu krivi oni koji taj kriminal provode. Ako je i od Plenkovića, to je previše. On optužuje, de facto, ovu dvojicu jer nisu štitili kriminal. Pametnom dosta”, zaključio je Nino Raspudić.