PLENKOVIĆ NA UDARU OPORBE "Novi program vlade je samo nova raspodjela fotelja između HDZ-a"

Andrej Plenković

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade RH o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici, piše Index.hr.

Plenković će predložiti Saboru izglasavanje 18 članova nove Vlade RH, među kojima su tri ministra iz kvote Domovinskog pokreta, dok HDZ-ovi ministri većinom ostaju isti, a jedno novo lice je Tonči Glavina na čelu Ministarstva turizma i sporta.

Program nove vlade i njezini članovi objavljeni su u četvrtak na stranicama Hrvatskog sabora, a Plenković će ih predstaviti u petak zastupnicima i tražiti da im se izglasa povjerenje.

Popis pokazuje da se Plenković nije odrekao nijednog člana prethodne Vlade. Čak ni onih na čija mjesta dolaze DP-ovci, poput Marije Vučković i Damira Habijana za koje je našao nove čelne pozicije.

Ministarstvo poljoprivrede kojemu se u nazivu dodaju šumarstvo i ribarstvo u novoj Vladi preuzima Domovinski pokret, a dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija dok se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dijeli na dva resora od kojih gospodarstvo pripada DP-u.

Glavina dužnost ministra turizma i sporta preuzima s mjesta državnog tajnika

Jedino novo lice iz redova HDZ-a je Tonči Glavina, koji do čelne pozicije u Ministarstvu turizma i sporta dolazi s mjesta državnog tajnika u tom ministarstvu u kojem je od 2017. godine.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko Primorac, Radovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i, novo dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković, koji su s Plenkovićem u Vladi od samog početka već osam godina, ostaju na istim ministarskim pozicijama. Obuljen Koržinek kao ministrica kulture i medija, Medved kao ministar hrvatskih branitelja, a Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture. Butković je bio i u vladi Tihomira Oreškovića pa je tako i najdugovječniji ministar.

Medved, Božinović, Butković, Bačić i Anušić ostaju i potpredsjednici Vlade. Potpredsjedničku funkciju dobiva i Primorac. Poznato je već da jedno potpredsjedničko mjesto pripada DP-ovom Josipu Dabri pa će ukupno biti sedam potpredsjednika Vlade.

Prema prijedlogu mandatara, novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je bivši član HDZ-a; ministar poljoprivrede bit će Josip Dabro, glavni tajnik i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a dok Ministarstvo gospodarstva preuzima Ante Šušnjar, odvjetnik iz Zagreba, član predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke.

Jedan od ciljeva – prosječna neto plaća od 1600 eura

U programu nove Vlade RH od 2024. do 2028. ističe se kao pet prioriteta – Uspješna, Vitalna, Pravedna, Održiva i Suverena Hrvatska.

U poglavlju o Uspješnoj Hrvatskoj posebno je izdvojena makroekonomska stabilnost, konkurentno gospodarstvo i sigurno tržište rada. Kao cilj navedeno je i da će prosječna neto plaća dosegnuti 1600 eura, da će se potaknuti otvaranje 125.000 radnih mjesta i dostići stopu zaposlenosti od 75%. Modernizirat će se sustav odgoja i obrazovanja, a do 2030. svako bi dijete trebalo imati mjesto u vrtiću.

Poglavlje o Uspješnoj Hrvatskoj navodi se i da će u željezničku infrastrukturu biti uloženo šest milijardi eura u idućih deset godina.

U sklopu Vitalne Hrvatske naglasak je na osnaživanju obitelji i podršci mladima. Poseban je fokus i na brizi o umirovljenicima pa se navodi da bi do kraja mandata prosječna mirovina trebala iznositi najmanje 750 eura.

U sklopu Pravedne Hrvatske kao cilj izdvaja se neovisno pravosuđe i borba protiv korupcije, a posebno se ističe i sloboda medija, zaštita ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, borba protiv nasilja nad ženama i djecom, kao i dostupniji i održiviji zdravstveni sustav.

U okviru Održive Hrvatske prioritet je dekarbonizacija gospodarstva, energetike i prometa, gospodarenje otpadom i očuvanje bioraznolikosti.

Peti je prioritet Suverena Hrvatska u kojoj se navode ciljevi sigurnost granice i unutarnja sigurnost. Među ciljevima se navodi i moderna vojska, skrb o braniteljima i kultura sjećanja.

Oporba napada DP i Plenkovića

Prvi je Grmoja koji je poručio da bez DP-a i manjina, Plenković nema dovoljno ruku za sastavljanje Vlade. "Postaje premijer zahvaljućujući rukama poput Ćipe koji je rekao da Plenković treba u zatvor."

"DP je tvrdio da će oni ići s onim tko im podrži program. Koliko je rečenica iz DP-ova progama u Vladinom? Nijedna. Vladin program je prepisani HDZ-ov program. Ljudi su glasali za promjenu, a dobili su istu Vladu s istim licima", nastavio je Grmoja.

Jandroković je odobrio stanku. Stanku je zatražila i Benčić "kako bi još jednom izarzili zabrinutost" zbog smjera kojim danas Hrvatska ide. "Zabrinuti smo jer je glavni partner u novoj Vladi stranka koja je eksplicitno izražavala stavove suprotne Ustavu."

Anka Mrak Taritaš je također zatražila stanku. "Ključno pitanje na koje želimo odgovor danas je 'Quo vadis, Hrvatska' - kamo ide Hrvatska? Koliko se nisko može Plenković spustiti da sebe i HDZ održi na vlasti?", kazala je.

"Nemojte se bojati za ovih 12 veličanstvenih", odgovorio je DP-ov Stipo Ćipe Mlinarić oporbi, za što je dobio opomenu.

SDP-ovka: Ovo nije program vlade, nego raspodjela fotelja

"Program vlade koji smo jučer dobili ja uopće ne bih nazvala programom vlade u novom mandatu, nego raspodjelom fotelja između HDZ-a i starih HDZ-ovaca, odnosno kako se po novom zovu, Domovinskog pokreta, prenosi Index.hr.

Vlada ima sedam potpredsjednika. Plenković je mogao sve ministre imenovati potpredsjednicima vlade", poručila je SDP-ova Sanja Radolović.

Kazala je da se mora osvrnuti i na ideologiju. "Kamen spoticanja ove vlade bit će svakako ideologija. Stari HDZ-ovci, tj. DP-ovci, će pokušati deratificirati Istanbulsku konvenciju, pokušat će uskratiti pravo ženama na izbor, što mi nismo pa ni nećemo dozvoliti. I to će biti početak kraja...", rekla je.