PELJEŠKI MOST Nagrada za izvanredno inženjersko postignuće

Pelješki most
Cropix

Hrvatske ceste su dobitnici godišnje nagrade 2023. za most Pelješac u kategoriji za izvanredno inženjersko postignuće koje obuhvaća estetski ugodnu i ekološki prihvatljivu praksu u mostogradnji

Pelješki most dobitnik je prestižne i svjetski priznate nagrade koja se dodjeljuje na Međunarodnoj konferenciji o mostovima održanoj u američkom National Harboru, pokraj Washingtona. Udruženje inženjera zapadne Pennsylvanije u SAD u sklopu godišnje Međunarodne konferencije za mostove dodjeljuje nagrade u više kategorija projekata mostova u čast istaknutih inženjera koji su imali značajan utjecaj na mostogradnju u svijetu, javlja Večernji list.

Medalja Gustav Lindenthal dodjeljuje se za pojedinačno, nedavno izvanredno postignuće u izgradnji mostova koje pokazuje tehničku i materijalnu inovaciju, estetsku vrijednost, sklad s okolišem ili uspješno sudjelovanje u zajednici. Hrvatske ceste su dobitnici godišnje nagrade 2023. za most Pelješac u kategoriji za izvanredno inženjersko postignuće koje obuhvaća estetski ugodnu i ekološki prihvatljivu praksu u mostogradnji.

Voditelj projekta Cestovnog povezivanja južne Dalmacije Goran Legac primio je u ime HC-a ovu vrijednu nagradu, a koja svrstava Pelješki most  uz bok mnogih velikih projekata mostogradnje u svijetu. Legac tako navodi da su neki od prijašnjih dobitnika ove nagrade poznati vijadukti i mostovi u svijetu – 2001. Oresund Fixed Link Bridge Project u Danskoj, 2003. President JK Bridge u Brazilu, 2005. Viadukt Millau u Francuskoj, 2007. most br. 3 preko rijeke Yangtze u Nanjingu, Kina, i mnogi drugi.