FOTO  Pelješki most dobiva konture mosta, Kinezi ubrzano grade da nadoknade gubitak vremena

Pelješki most dobiva konture mosta, Kinezi ubrzano grade da nadoknade gubitak vremena
Hercegovina.info

Epidemija koronavirusa pomutila je račune i na gradnji Pelješkog mosta. Ponešto ga je usporila, ali ne i zaustavila. Na najvećem hrvatskom gradilištu se radi punom parom, sve kako bi se nadoknadilo kašnjenje. 

"Zbog prekida rada u proizvodnim pogonima u Kini, a koji je bio uvjetovan epidemijom Covid-19, te nemogućnošću odlaska nadzorne službe u te pogone, a što je u ovom trenutku riješeno, postoji određeno kašnjenje u sklopu projekta. Nastavno na isto, izvođač je angažirao dodatne kapacitete u cilju ubrzanja proizvodnje i isporuke konstrukcije, tako da se u naredna 2 mjeseca očekuje dolazak dva broda sa elementima", kažu nam u HC-u.

Jedan brod već je na putu i u luku Ploče trebao bi uploviti  8. listopada. Na drugom je počeo ukrcaj i taj bi na gradilištu trebao biti početkom studenog. 

"Izvođač nastoji pojačanim kapacitetima umanjiti do sada evidentirano kašnjenje", kažu u Hrvatskim cestama.  

No dodaju kako je, zbog epidemije, teško govoriti o rokovima i eventualnom kašnjenju te hoće li ona i dalje utjecati na gradnju.

"Sama projekcija projekta u planiranim stavkama nije u kašnjenju, budući da je ista bila šest mjeseci duža od ugovorene realizacije, iz razloga jer su kineski Izvođači radova ponudili na javnom nadmetanju šest mjeseci kraći rok izgradnje", navode u HC-u. 

Inače radovi na mostu izvode se u tri faze. Prva je montaža, odnosno zavarivanje segmenata rasponske konstrukcije na pelješkoj i kopnenoj strani, konkretno od upornjaka prema prvim kopnenim stupovima. Radi se i na montaži i betoniranju baznih segmenata rasponske konstrukcije na dva stupna mjesta u moru ibetoniranje segmenata pilona na dva stupna mjesta.