Ovo su tri velika iznenađenja izbora u Hrvatskoj

Ovo su tri velika iznenađenja izbora u Hrvatskoj
N1

U nedjelju su u Hrvatskoj održani lokalni izbori, a jedna od najvećih su priča novi ljudi u politici koji su uspjeli pobijediti itekako etablirane stranke i njihove kandidate. Takve su se pobjede dogodile u Pazinu, Samoboru i Oroslavju. Svim kandidatima koji su uspjeli pobijediti protukandidate iz moćnih političkih stranka zajedničko je još jedno – u prvom krugu su za njima zaostajali, no u drugom se dogodio preokret.

Pobjeda kandidatkinje Možemo nad IDS-om koji je u Pazinu vladao od 1993.

Suzana Jašić iz stranke Možemo nova je gradonačelnica Pazina. U drugom je krugu s 1812 glasova nasuprot 1657 pobijedila IDS-ovca Renata Krulčića koji je grad vodio 12 godina. IDS je u raznim koalicijama Pazinom vladao od 1993. godine, podsjeća Index. Suzana Jašić je jedna od osnivačica Gonga, a u prošlom je mandatu bila najaktivnija vijećnica u Gradskom vijeću Pazina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađenje je pobjeda kandidatkinje Fokusa nad Beljakovim nasljednikom u Samoboru

U Samoboru je prilično iznenađujuće pobijedila Petra Škrobot, kandidatkinja stranke Fokus. Ona je dobila 8635 glasova, dok je kandidat HSS-a i SDP-a Željko Stanec skupio njih 7079. Stanec je određen kao nasljednik Krešimira Beljaka koji je 12 godina suvereno vladao Samoborom. Stanec mu je u prošlom mandatu bio zamjenik. Beljak ga je podržao kao svog nasljednika, a s obzirom na to da su HSS i SDP u Samoboru prilično moćni, očekivala se njegova pobjeda.

No pobjedu je na kraju ipak odnijela Fokusova Petra Škrobot, 33-godišnja doktorica znanosti i profesorica na zagrebačkom ekonomskom fakultetu.

Velika pobjeda Šimunića nad HDZ-om u Oroslavju

Posebno je velika pobjeda nezavisnog kandidata Viktora Šimunića koji je u drugom krugu izbora za gradonačelnika pobijedio HDZ-ovca Emila Gredičaka s 1456 glasova naprama 1224, nakon skandala koji je prethodio izborima.

Šimunić je naime razotkrio snimku u kojoj mu šef zagorskog HDZ-a Žarko Tušek nudi što god želi u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Na snimci, za koju je Tušek potvrdio da je autentična, čuje se kako Tušek Šimuniću nudi da on na svibanjske izbore u županiji ide s nezavisnom listom koja bi bila centrističko-lijeva i da tako odnese glasove SDP-u. Tušek i Gredičak su Šimuniću rekli kako bi mu tajno pomogli financirati tu kampanju iako to zakon izričito zabranjuje.

Šimunić je to odbio, objavio je snimku te sve prijavio DORH-u. HDZ ga je u kampanji nazivao drukerom, vrijeđali su ga, nisu ga pozdravljali na ulici, tvrdili su da je Šimunić razbio intimu njihovih domova, da je zadirao u privatnost i još puno toga.