Otvaraju se konzulati RH u Vitezu i Livnu

Andrej Plenković, Ljerka Ostojić, Sveučilište u Mostaru, Andrej Plenković, veleposlanici, hrvatski konzulat
Na pitanja novinara odgovorio je da je jedan veliki paket od 16 ili 17 veleposlanika na dnevnom redu Odbora za vanjske poslove te da slijedi finalna procedura upućivanja veleposlanika na nove mandate.

Rekao je da se radi o uobičajenoj praksi koja postoji u svim diplomacijama u svijetu jer se rotacije rade u onom trenutku kada je pauza u školskoj odnosno akademskoj godini.

‘Sredinom listopada završavaju mandati za još 16 ili 17 veleposlanika tako da očekujem da u sljedećih nekoliko mjeseci ukupna rotacija bude gotovo pola diplomatske mreže, njih oko 35. Proveo sam 17 godina u diplomatskoj službi i poprilično dobro poznajem stanje sustava, našu razgranatost', kazao je premijer te dodao da Hrvatska s obzirom na veličinu ima poprilično razgranatu diplomatsku mrežu, praktički cijelu Europu kao i sve bitne točke na drugim kontinentima.

‘Odlučili smo otvoriti konzulate sukladno dogovoru i prioritetu za Hrvatsku, a to je Bosna i Hercegovina i u Vitezu i u Livnu. Na taj način omogućiti našim državljanima konzularne usluge na način koji je bliži njihovim mjestima stanovanja', rekao je Plenković.

Rekao je kako smatra ‘da diplomatska mreža treba biti snažna, pulsirajuća, učinkovita, čvrsto zastupati politička stajališta Republike Hrvatske i naravno biti na usluzi našim građanima, ali jednako tako boriti se za ekonomske interese, a to znači pružiti ruku našim izvoznicima u potrazi za novim tržištima'.

Na pitanje o arbitraži između Slovenije i Hrvatske i mogućoj presudi odgovorio je da je pozicija Hrvatske vrlo jasna.

‘Krajem srpnja 2015. Hrvatski sabor jednoglasno je donio odluku o povlačenju Hrvatske iz arbitraže. Mi smo sukladno međunarodnom pravu notificirali Sloveniju, članicu Ujedinjenih naroda o tome. Prema tome Hrvatska ni na koji način neće biti vezana presudom koja će biti objavljena 29. lipnja poslijepodne i tu se naša pozicija nije nimalo promijenila', kazao je Plenković.

Na pitanje novinara je li Hrvatska o tome obavijestila glavnog tajnika UN-a, budući je i sama oporba postavila to pitanje, premijer je odgovorio da je Hrvatska napravila sve, a da su male, sitne pokušaje dobivanje nekakvih poena već davno razjašnjeni u saborskoj raspravi za vrijeme aktualnog prijepodneva.

Hina