Otkriveni novi detalji o muškarcu koji je godinama živio s mrtvom majkom, evo zašto je to učinio

Otkriveni novi detalji o muškarcu koji je godinama živio s mrtvom majkom, evo zašto je to učinio
Njezin kostur nedavno je pronašla policija - bio je prekriven plahtama u sobi stana u Brozovoj ulici, a ubrzo je otkriveno da je žena preminula još 2012. godine. Sin nikome nije prijavio da je umrla, već je s truplom živio dok policija nije razotkrila slučaj.

I dok zagrebački Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku pokušava utvrditi točan uzrok smrti 92-godišnje Adele Novak, otkrivaju se detalji o cijelom slučaju.

Tako se doznaje da je Novak istražiteljima rekao da slučaj smrti majke nije prijavio zbog neimaštine. Kako kaže, majka mu se razboljela još 2011. godine te je preselio kod nje da bi brinuo o njoj. Kada je preminula, nije prijavio njezinu smrt. Prvo je prošao jedan dan, a potom drugi, treći, pa mjesec dana, pa godine.

Partnerica je nešto sumnjala

S druge strane, policija ga sumnjiči da je majku ostavio u vrlo teškom stanju, da je nije hranio niti vodio na WC, iako je znao da je nepokretna. Sumnjaju da je preminula u teškim mukama.

U vrijeme dok je živio s truplom majke Novak je bio u ljubavnoj vezi, a partnerica mu je, kako se doznaje, često dolazila u stan. Navodno se i raspitivala što se nalazi u sobi u kojoj je skrivao truplo, na što joj je on govorio da je soba puna derutnih stvari te da se zato iz nje osjeti smrad. Žena je, doznaje se, vidjela truplo na krevetu, ali on ju je uvjerio da mu majka samo spava.

Cijeli slučaj počeo se raspetljavati krajem prošle godine nakon što se HZZO počeo raspitivati oko njegove majke, jer se nešto nije poklapalo s doznakama za njezino liječenje. Tada je Novak čak krivotvorio smrtovnicu, ali policija je posumnjala u vjerodostojnost tog dokumenta te su na kraju došli do otkrića da je žena mrtva već četiri godine.

Tužiteljstvo objavilo za što ga tereti

Muškarca koji je tijelo svoje mrtve majke držao četiri godine u svome stanu, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo tereti zbog povrede mira pokojnice i krivotvorenja isprave, ali i ostavljanja u teškom položaju bliske osobe o kojoj se nakon puštanja iz bolnice nije brinuo.

Tužiteljstvo 59-godišnjaka sumnjiči da je nakon smrti 91-godišnje majke, s kojom je živio u stanu u Zagrebu, neutvrđenog dana krajem 2012. njezino mrtvo tijelo ostavio u krevetu spavaće sobe pri čemu je vrata sobe zaključao i dodatno ih osigurao lokotom.

Osumnjičenik je prema sumnjama tužiteljstva od tada nastavio koristiti druge dijelove stana za stanovanje sve do 10. studenog kada su mrtvo tijelo njegove pokojne majke u stanu otkrili policajci.

Muškarca terete i da od 27. rujna 2012. do točno neutvrđenog dana i mjeseca krajem 2012. svojoj majci nije osigurao odgovarajuću medicinsku i drugu skrb niti se brinuo o njezinim osnovnim biološkim, higijenskim i prehrambenim potrebama, iako je bio svjestan da je njegova majka nakon otpusta iz bolnice na kućnu njegu, nepokretna i nije se sposobna brinuti o sebi.

Tužiteljstvo navodi kako je njegova majka bila u potpunosti ovisna o njegovoj skrbi i brizi te da je on bio svjestan da se kao njezin jedini sin dužan o njoj brinuti i pružiti joj adekvatnu skrb.

Muškarca terete i zbog krivotvorenja isprave jer se sumnja da je radi prikrivanja nedjela i u cilju obmane smrti svoje majke na temelju originalnog smrtnog lista svog pokojnog oca izradio neoriginalni smrtni list sa podacima svoje pokojne majke iz kojeg proizlazi da je majka preminula 16. prosinca 2012., te ga predočio policajcima na njihovo traženje.

Protiv osumnjičenika je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Index.hr