Organi bebe od 17 dana spasili tri dječja života

Mostar štrajk, Zavod za zdravstveno osiguranje, Osman Tufek, Dom zdravlja Mostar, Dom zdravlja, žene, muškarci, doktori, transplantacija, Hrvatska, riječka bolnica, KBC Rijeka, transplantacijski zahvati, dječja transplantacija., crna kronika, recepti, lijekovi, studentica, stažiranje, Trebinje, hercegovački vicevi, ginekolog, doktori, odlazak u zemlje EU-a, novih doktora medicine, hercegovački vicevi, doktor, oprez, ospice, bolest, djeca, donje rublje, kina, liječnica, RAK, recept, srednja škola, trošak, lječnički  pregled, liječnici, liječnica, liječnici splitske bolnice, suđenje mostarskim liječnicima, BOLNICA MOSTAR, bolnica, ebola, BIH, sanitarna inspekcija, hercegovački vicevi, hercegovac, doktor, jaja trakavice, majka, kćeri, šuga, mišija groznica, Meningitis epidemica, bolest, epidemija, Ljubuški, medicinska sestra, medicinska sestre, medicinska škola, škola, medicinske sestre, BIH, bijeg, liječnici, korupcija, dozvola, BIH, radnici, bolovanje, bolest, pacijenti, zdravstvo, pr
...srce, jetra i bubrezi, presađeni su teško bolesnoj djeci u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji.

 U Kliničkom bolničkom centru Rijeka, prvi put u Hrvatskoj, obavljena je višeorganska eksplantacija organa u djeteta mlađeg od mjesec dana, a vitalni organi djeteta s teškim oštećenjem mozga, starog svega 17 dana, spasili su živote teško bolesne djece u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji. Organi najmlađeg darivatelja u transplantacijskoj povijesti Hrvatske, pa i šire, uspješno su presađeni nešto starijoj djeci u dobi do godinu dana. Riječ je o srcu koje je presađeno djetetu u Velikoj Britaniji, jetri koja je transplantirana u Njemačkoj, dok su bubrezi presađeni u Austriji.
Primatelji se oporavljaju

Prema riječima transplantacijskog koordinatora u KBC Rijeka prof. dr. Željka Župana, radi se o multidisciplinarnom zahvatu u kojem su sudjelovali riječki neonatolozi, dječji intenzivisti, anesteziolozi, transfuziolozi, instrumentari, a svoj doprinos dali su i službeni bolnički vozači. Svi oni radili su s inozemnim transplantacijskim timovima koji su na riječki aerodrom na Krku pristigli u zasebnim avionima, a o dobroj pripremi i besprijekornij suradnji svjedoči i činjenica da je čitav proces, od eksplantacije u Rijeci te transplantacija u europskim bolnicama trajao sedam sati.

- Ove transplantacije podsjećaju nas i da u dječjoj dobi ima djece za kojima je jedino učinkovito liječenje, upravo liječenje transplantacijom. U konkretnom slučaju primatelji su birani isključivo po medicinskoj indikaciji, a s obzirom da se radilo i o rijetkoj krvnoj grupi, primatelji su pronađeni u tri europske zemlje, pri čemu jedna, Velika Britanija, čak i nije u sustavu Eurotransplanta, kaže prof. dr. Župan koji je jučer boravio u Ministarstvu zdravlja povodom još jednog povijesnog uspjeha riječkog transplantacijskog tima.

Eksplantirani organi, kako ističe prof. dr. Župan, bili su u odličnom stanju, što još jednom svjedoči o visokoj razini riječke intenzivne medicine. Prema povratnim informacijama koje ima, mali primatelji dobro se oporavljaju nakon zahvata.
Vodeće mjesto

Riječka se bolnica ovim zahvatom svrstala među malobrojne svjetske centre koji obavljaju transplantacijske zahvate u djece. Naime, godišnje se u svijetu obavi između 400 i 500 dječjih transplantacija srca i jetre, dok je broj presađivanja bubrega u djece nešto veća. Vodeće zemlje u dječjoj transplantaciji su Kanada i Sjedinjene Američke Države. Upravo je u SAD-u prvi put izvedena dječja transplantacija.

- Prva takva transplantacija organa u djeteta izvedena je sredinom 80-ih. To je danas odrastao čovjek koji normalno živi s presađenim srcem, dodaje prof. dr. Župan. Ovaj velik medicinski uspjeh transplantacijskih stručnjaka riječke bolnice, ali i neopisiv altruizam neizostavnih članova transplantacijskog tima, obitelji darivatelja, još je jednom podsjetio na vodeće mjesto Hrvatske po broju darovanih organa u svijetu, ali i vodeće mjesto KBC-a Rijeka po godišnjem broju eksplantacija u Hrvatskoj. Tako su u prošloj godini u riječkoj bolnici eksplantirana 33 organa, što je daleko više od KBC Sestara Milosrdnica koja je s 20 eksplantiranih organa druga po broju eksplantacija u Hrvatskoj.

- Moram istaknuti veliku roditeljsku ljubav s kojom smo se susreli. Ne mogu reći da u tako teškom trenutku spoznaja da dio voljene osobe i dalje živi i spašava život, umanjuje bol, ali vjerujem da joj daje smisao, zaključuje prof. dr. Župan.

novilist.hr